Wat is de RashondenWijzer?

 

De RashondenWijzer is een uniek overzicht van circa 250 erfelijke aandoeningen die bij ruim 100 hondenrassen voorkomen. De website is ontwikkeld voor consument, fokker en dierenarts en natuurlijk voor iedereen die rashonden een goed hart toedraagt.

Meer dan 2 miljoen keer bezocht
Dat er behoefte is om meer te weten over de gezondheid van rashonden blijkt wel uit het aantal bezoeken aan de RashondenWijzer. Dat zijn er ondertussen al meer dan 2 miljoen en vooral de laatste tijd groeit dat met bijna 40.000 bezoeken per maand.

Waarom een RashondenWijzer?
In 2011 lanceerde de Stichting Dier&Recht de Rashondenwijzer. Op dat moment lag er nog een groot taboe op erfelijke ziektes en afwijkingen bij rashonden; fokkers ontkenden de problemen en de politiek keek weg. In de jaren die volgden, won de Rashondenwijzer aan populariteit vanwege haar heldere voorlichting. Inmiddels is het doorfokken met zieke rashonden bij wet verboden (artikel 2.6 Wet Dieren en bijbehorend wetsartikel art. 3.4 Besluit houders van dieren), zonder dat dit evenwel (nog) consequenties heeft. De RashondenWijzer is daarom nog even hard nodig als voorheen.

Welke informatie is er te vinden?
Per hondenras een overzicht van de erfelijke aandoeningen. Iedere erfelijke aandoening krijgt per hondenras een aantal minpunten dat is gebaseerd op drie factoren: ernst, behandelbaarheid en het risico op deze ziekte (prevalentie). De minpunten worden per ras opgeteld tot een totaalscore. Hoe hoger het aantal minpunten, des te groter het risico op erfelijke aandoeningen.

Is deze informatie betrouwbaar?
De informatie op de RashondenWijzer is verzameld door een panel van dierenartsen. Deze ontlenen hun informatie o.a. aan meer dan 200 (wetenschappelijke) bronnen. 153 dierenartsen hebben via een enquête de RashondenWijzer gecontroleerd. Het is een 'work in progress': informatie van nieuw wetenschappelijk onderzoek, van dierenartsen, uit de fokkerij en van derden wordt gebruikt om de RashondenWijzer continu te verbeteren en up-to-date te houden.

Voorlichting
De RashondenWijzer is speciaal bedoeld om de (aanstaande) hondeneigenaar te informeren over de erfelijke ziekten die zich veelvuldig voordoen bij rashonden. Met deze informatie kan de pupkoper een weloverwogen beslissing maken voor de aanschaf van een hond. Lees ook meer over de aanschaf van een hond bij onze tips en adviezen.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht