Top 10 zieke hondenrassen

De top 10 van de ziekste hondenrassen in de RashondenWijzer bestaat uit de volgende rassen:

1
Franse Bulldog
Franse Bulldog
104 minpunten
29 aandoeningen
2
Cavalier King Charles Spaniel
Cavalier King Charles Spaniel
93.5 minpunten
32 aandoeningen

De Cavalier King Charles Spaniel kent vele en zeer ernstige erfelijke aandoeningen. Zijn zogenaamd schattige kopje zorgt vaak voor continue hoofdpijn doordat de hersenen niet op een normale manier in de schedel passen. De hond kan hier zijn hele leven, van geboorte tot overlijden, last van hebben.

3
Mopshond
Mopshond
92.5 minpunten
22 aandoeningen

Wie een Mopshond koopt bij een fokker kijkt in eerste instantie misschien vooral naar de prijs. Dat is niet verstandig want de kosten voor een hond blijven niet beperkt tot de aanschafprijs. De Mopshond is een ras met veel erfelijke en fysieke aandoeningen die flinke medische kosten kunnen veroorzaken.

4
Golden Retriever
Golden Retriever
88.5 minpunten
47 aandoeningen

Door de grote populariteit en de ontwikkeling van een showhond met een zwaardere bouw is er jarenlang onzorgvuldig gefokt met de Golden Retriever. Dit heeft veel (ernstige) erfelijke aandoeningen bij het ras teweeggebracht. Onder andere heupdysplasie en elleboogdysplasie komen zeer vaak voor bij de Golden Retriever.

5
Yorkshire Terrier
Yorkshire Terriër
87 minpunten
30 aandoeningen

De Yorkshire Terriër lijdt aan een flink aantal ernstige erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken. Door zijn handzame formaat valt dat niet altijd op, maar dat wil niet zeggen dat hij zich er prettig bij voelt. Het brachycefaal obstructief syndroom (benauwdheid als gevolg van de vorm van zijn schedel) is één van die aandoeningen.

6
German Shepherd
Duitse Herdershond
83.5 minpunten
67 aandoeningen

De Duitse Herder heeft vanwege schoonheidsidealen een sterk aflopende rug. Hierdoor sleept de hond met de achterpoten over de grond en hebben de heupen en rug vaak veel te lijden. De Duitse Herdershond heeft een zeer grote kans op heupdysplasie en op slijtage van ruggenwervels (spondylose). 

7
Pekingese
Pekingees
83 minpunten
22 aandoeningen
7
English Bulldog
Engelse Bulldog
83 minpunten
37 aandoeningen

De Engelse Bulldog heeft zwaar te lijden onder zijn onnatuurlijke raskenmerken. In de natuur zouden deze honden binnen de kortste keren het loodje leggen. Zij zijn snel kortademig, bewegen zich moeilijk voort en velen zijn zelfs niet in staat om zich op een natuurlijke manier voort te planten. Hier moeten vaak kunstmatige inseminaties en keizersneden aan te pas komen (dystocia).

9
Labrador Retriever
Labrador Retriever
82 minpunten
54 aandoeningen

Bij de Labrador Retriever zijn heupdysplasie en elleboogdysplasie afwijkingen waar de nieuwe eigenaar al vroeg mee te maken kan krijgen. Pijnstillende behandelingen en hersteloperaties zijn kostbaar, ook omdat het een grote hond betreft. Als Labrador Retrievers ouder worden, hebben ze sterk de neiging om te veel vet aan te zetten.

10
Boxer
Boxer
80.5 minpunten
49 aandoeningen

De Boxer is een ras met veel erfelijke aandoeningen. Aandoeningen van de rug (degeneratieve myelopathie en spondylose) en heupen (heupdysplasie) komen vaak voor, evenals hartaandoeningen (cardiomyopathie, aortastenose), die dikwijls slecht te behandelen zijn.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht