Ja, ik wil een einde aan epilepsie bij rashonden!

Ik maak me grote zorgen over de hoge mate waarin rashonden, waaronder de Sint Bernard, aan epilepsie lijden. Nederlandse fokkers gebruiken honden van wie bekend is dat ze epilepsie overdragen. Dit is bij wet verboden. Ik roep fokkers, rashondenverenigingen en Raad van Beheer op verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid van deze rashonden, want dit moet stoppen!

Lees hier de volledige petitietekst

4.452 mensen hebben getekend!

0
10.000

Zojuist getekend

4 uur 27 sec
Iris Aardewijn
16 uur 40 min
Richelle Jansen
1 dag 3 uur
Anoniem
1 dag 7 uur
setlerwhhq mulliykotu
1 dag 23 uur
Teddy Barbe

Epilepsie is een vreselijke ziekte waaraan veel rashonden, zoals Sint Bernards, steeds vaker lijden. Door inteelt en het inzetten van ouders die epilepsie doorgeven krijgen steeds meer nakomelingen deze ziekte. Fokkers zetten willens en wetens dragers van epilepsie in met medeweten van de rasverenigingen en de Raad van Beheer.

Epilepsie komt steeds vaker bij rashonden voor
Erfelijke epilepsie kan niet worden genezen. Levenslange toediening van dure medicijnen kan symptomen bestrijden, maar is lang niet altijd succesvol. In een aantal gevallen sterven dieren op jonge leeftijd aan deze aandoening. Door inteelt komt epilepsie steeds vaker voor, niet alleen bij de Sint Bernard maar ook bij andere hondenrassen. Voorkomen is daarom essentieel.

Willens en wetens fokken met zieke honden door rasvereniging en fokkers
Sinds 1 juli 2014 is het volgens artikel 3.4 Besluit houders van dieren verboden om gezelschapsdieren te fokken waar de kans op erfelijke aandoeningen groot is. Het fokken met ouderdieren die een groot risico hebben op het doorgeven van epilepsie aan de nakomelingen is hier een duidelijk voorbeeld van. Toch fokken fokkers zieke honden, met medeweten van de rasvereniging, die zeer risicovolle ouderdieren gewoon goedkeurt voor de fokkerij.

Raad van Beheer wast handen in onschuld
De Raad van Beheer is op de hoogte en blijft gewoon stambomen uitgeven en zich verrijken aan de pups van deze fokkers. Bijvoorbeeld: De Hollandsche Sint Bernard Club (HSBC) keurt honden goed waarbij overduidelijk epilepsie in de stamboom zit. Veel dieren waarmee gefokt wordt, hebben broers, zussen of kinderen, die eraan lijden of eraan zijn overleden.

Fairfok faalt
Raad van Beheer beloofde dat in vier jaar tijd honden gezonder zouden worden door het Fairfok-programma. Maar het tegendeel gebeurd: er komen steeds meer honden bij met ernstige erfelijke afwijkingen zoals epilepsie. Dit fokbeleid waaruit zoveel zieke honden voortkomen moet stoppen. Fokkers, rashondenverenigingen en Raad van Beheer moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

Teken de petitie en help mee deze ziekmakende fokpraktijken te stoppen!
 

Bekijk hier de uitzending van Kassa over epilepsie bij Sint Bernards 

 

Campagnenieuws

Inmiddels is wel bekend dat veel hondenrassen kampen met erfelijke epilepsie. Het is van belang níét te fokken met directe familieleden met epilepsie. Dit zijn broers, zussen, ouders en nakomelingen van lijders.

Lees verder...

De HSBC, de Hollandsche Sint Bernard Club heeft besloten een deel van de internetpagina offline te zetten. In plaats van openheid van zaken te geven, besluit deze rasvereniging tot het tegenovergestelde.

Lees verder...

Naar aanleiding van onze campagne: Maak een einde aan epilepsie bij rashonden stelde Tweede Kamerlid Moorlag (PvdA) Kamervragen. Minister Schouten antwoordde dat de manier waarop de rashondenvereniging van de Sint Bernards fokt, een aanmerkelijk risico op epilepsie geeft en dat de rashondenvereniging hun fokbeleid zo aan dienen te passen dat in de toekomst er noch dragers, noch lijders gefokt worden.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht