Ja, ik wil een einde aan epilepsie bij rashonden!

Ik maak me grote zorgen over de hoge mate waarin rashonden, waaronder de Sint Bernard, aan epilepsie lijden. Nederlandse fokkers gebruiken honden van wie bekend is dat ze epilepsie overdragen. Dit is bij wet verboden. Ik roep fokkers, rashondenverenigingen en Raad van Beheer op verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid van deze rashonden, want dit moet stoppen!

Lees hier de volledige petitietekst

3.445 mensen hebben getekend!

0
10.000

Zojuist getekend

38 sec
ciske van der veen
2 min 34 sec
Ed van Puijenbroek
4 min 38 sec
Annie De Sadeleir
4 min 39 sec
Maja Olivier
5 min 28 sec
Corina Kerkmans

Epilepsie is een vreselijke ziekte waaraan veel rashonden, zoals Sint Bernards, steeds vaker lijden. Door inteelt en het inzetten van ouders die epilepsie doorgeven krijgen steeds meer nakomelingen deze ziekte. Fokkers zetten willens en wetens dragers van epilepsie in met medeweten van de rasverenigingen en de Raad van Beheer.

Epilepsie komt steeds vaker bij rashonden voor
Erfelijke epilepsie kan niet worden genezen. Levenslange toediening van dure medicijnen kan symptomen bestrijden, maar is lang niet altijd succesvol. In een aantal gevallen sterven dieren op jonge leeftijd aan deze aandoening. Door inteelt komt epilepsie steeds vaker voor, niet alleen bij de Sint Bernard maar ook bij andere hondenrassen. Voorkomen is daarom essentieel.

Willens en wetens fokken met zieke honden door rasvereniging en fokkers
Sinds 1 juli 2014 is het volgens artikel 3.4 Besluit houders van dieren verboden om gezelschapsdieren te fokken waar de kans op erfelijke aandoeningen groot is. Het fokken met ouderdieren die een groot risico hebben op het doorgeven van epilepsie aan de nakomelingen is hier een duidelijk voorbeeld van. Toch fokken fokkers zieke honden, met medeweten van de rasvereniging, die zeer risicovolle ouderdieren gewoon goedkeurt voor de fokkerij.

Raad van Beheer wast handen in onschuld
De Raad van Beheer is op de hoogte en blijft gewoon stambomen uitgeven en zich verrijken aan de pups van deze fokkers. Bijvoorbeeld: De Hollandsche Sint Bernard Club (HSBC) keurt honden goed waarbij overduidelijk epilepsie in de stamboom zit. Veel dieren waarmee gefokt wordt, hebben broers, zussen of kinderen, die eraan lijden of eraan zijn overleden.

Fairfok faalt
Raad van Beheer beloofde dat in vier jaar tijd honden gezonder zouden worden door het Fairfok-programma. Maar het tegendeel gebeurd: er komen steeds meer honden bij met ernstige erfelijke afwijkingen zoals epilepsie. Dit fokbeleid waaruit zoveel zieke honden voortkomen moet stoppen. Fokkers, rashondenverenigingen en Raad van Beheer moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

Teken de petitie en help mee deze ziekmakende fokpraktijken te stoppen!
 

Bekijk hier de uitzending van Kassa over epilepsie bij Sint Bernards 

 

Campagnenieuws

De Bordercollieclub Nederland (BCCN) had al regels met betrekking tot fokken en epilepsie. Toch was het beleid voor verbetering vatbaar. De club nam het fokreglement onder de loep, maar nieuwe regels werden door de leden grotendeels afgewezen.Dier&Recht roept de leden van de club op alsnog in te stemmen met de nieuwe regels. De gezondheid van toekomstige Bordercollies staat immers op het spel.

Lees verder...

Ons rapport over de verschrikkelijke mistanden in de fokkerij van Sint Bernards was voor PvdA-kamerlid Moorlag aanleiding voor Kamervragen aan minister Schouten.

 

Lees verder...

In 2018 belde de eigenaar van een jonge Sint Bernard. Ze had een schrijnend verhaal, dat ze wilde vertellen om andere mensen te waarschuwen. Wat haar pup Benno overkwam, wenst ze geen andere hond toe. En ook geen ander baasje.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht