Ja, ik wil een einde aan epilepsie bij rashonden!

Ik maak me grote zorgen over de hoge mate waarin rashonden, waaronder de Toller en de Sint Bernard, aan epilepsie lijden. Nederlandse fokkers gebruiken honden van wie bekend is dat ze epilepsie overdragen. Dit is bij wet verboden. Ik roep fokkers, rashondenverenigingen en Raad van Beheer op verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid van deze rashonden, want dit moet stoppen!

Lees hier de volledige petitietekst

4.809 mensen hebben getekend!

0
10.000

Zojuist getekend

2 uur 2 min
Rita Vleeshouwers
2 uur 5 min
Davidaroke Davidaroke
17 uur 15 min
Marlon Linssen
1 dag 4 uur
Anoniem
3 dagen 15 uur
Anoniem

Epilepsie is een vreselijke ziekte waaraan veel rashonden lijden. Door inteelt en het fokken met dieren die epilepsie doorgeven, krijgen steeds meer nakomelingen deze ziekte. Fokkers zetten willens en wetens dragers van epilepsie in, met medeweten van de rasverenigingen en de Raad van Beheer.

Epilepsie komt steeds vaker bij rashonden voor
Erfelijke epilepsie kan niet worden genezen. Levenslange toediening van dure medicijnen kan symptomen bestrijden, maar is lang niet altijd succesvol. In een aantal gevallen sterven dieren al op jonge leeftijd aan de aandoening. In onderstaande video’s is te zien hoe erg een hond te lijden heeft onder een aanval.

Door inteelt komt epilepsie steeds vaker voor. Bij bijvoorbeeld de Drentsche Patrijshond, de Border Collie, de Sint Bernard, de Cane Corso en de Labrador is het al een bekend probleem. Uit onderzoek van Dier&Recht blijkt nu dat ook de Toller (Nova Scotia Duck Tolling Retriever) een aangetast ras is.

Willens en wetens fokken met zieke honden
Sinds 1 juli 2014 is het volgens artikel 3.4 Besluit houders van dieren verboden om gezelschapsdieren te fokken waarbij de kans op erfelijke aandoeningen groot is. Toch fokken fokkers zieke honden, met medeweten van de rasvereniging, die zeer risicovolle ouderdieren goedkeurt voor de fokkerij.

Raad van Beheer wast handen in onschuld
De Raad van Beheer is op de hoogte en blijft stambomen uitgeven en zich verrijken aan de pups van deze fokkers. Bijvoorbeeld: fokkers van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland fokken met honden waarbij overduidelijk epilepsie in de stamboom zit. Veel dieren waarmee gefokt wordt, hebben broers, zussen, of nakomelingen die eraan lijden of eraan zijn overleden.

Stop epilepsie bij rashonden
Dier&Recht brengt epilepsie bij rashonden en de misstanden in de fokkerij onder de aandacht. Het is hoog tijd dat er duidelijkheid komt over een goed fokbeleid om epilepsie en inteelt te voorkomen.

Teken de petitie en help mee deze ziekmakende fokpraktijken te stoppen!

Video: 

Campagnenieuws

De rasvereniging Hollandsche Sint Bernardclub kwam dit jaar in het nieuws omdat ze doelbewust fokken met lijnen waar epilepsie voorkomt. Nu is er eindelijk nieuw beleid vastgesteld.

Lees verder...

Dier&Recht heeft een schikking getroffen met de fokker van een Sint Bernard met de ernstige erfelijke aandoening epilepsie. Een sterke zaak, maar toch bleef de vergoeding beperkt tot een fractie van de kosten. Waar lag dat aan?

Lees verder...

Naar aanleiding van de media aandacht over het slechte fokbeleid van de Sint Bernard, beloofde de Raad van Beheer snel actie te ondernemen om in samenwerking met de Hollandsche Sinte Bernard Club het fokbeleid te verbeteren. Maar maanden later zijn er nog steeds geen nieuwe regels en kunnen risicodieren ongehinderd worden ingezet. Nieuwe regels lijken nog ver weg.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht