Ja, ik wil een einde aan epilepsie bij rashonden!

Ik maak me grote zorgen over de hoge mate waarin rashonden, waaronder de Toller, aan epilepsie lijden. Nederlandse fokkers gebruiken honden van wie bekend is dat ze epilepsie overdragen. Dit is bij wet verboden. Ik roep fokkers, rashondenverenigingen, de Raad van Beheer en de overheid op verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid van deze rashonden, want dit moet stoppen!

Lees hier de volledige petitietekst

8.991 mensen hebben getekend!

0
10.000

Zojuist getekend

1 week 3 dagen
Willy Tang
1 week 5 dagen
Cor Mast
1 week 5 dagen
Susanne Keijzers
1 week 5 dagen
Linda Monde
1 week 5 dagen
Linda Monde

Epilepsie is een vreselijke ziekte waaraan veel rashonden lijden. Door inteelt en het fokken met dieren die epilepsie doorgeven, krijgen steeds meer nakomelingen deze ziekte. Fokkers zetten willens en wetens dragers van epilepsie in, met medeweten van de rasverenigingen en de Raad van Beheer.

Epilepsie komt steeds vaker bij rashonden voor

Erfelijke epilepsie kan niet worden genezen. Levenslange toediening van dure medicijnen kan symptomen bestrijden, maar is lang niet altijd succesvol. In een aantal gevallen sterven dieren al op jonge leeftijd aan de aandoening. In onderstaande video’s is te zien hoe erg een hond te lijden heeft onder een aanval.

Door inteelt komt epilepsie steeds vaker voor. Bij bijvoorbeeld de Drentsche Patrijshond, de Border Collie, de Sint Bernard, de Cane Corso en de Labrador is het al een bekend probleem. Uit onderzoek van Dier&Recht blijkt nu dat ook de Toller (Nova Scotia Duck Tolling Retriever) een aangetast ras is.

Willens en wetens fokken met zieke honden

Sinds 1 juli 2014 is het volgens artikel 3.4 Besluit houders van dieren verboden om gezelschapsdieren te fokken waarbij de kans op erfelijke aandoeningen groot is. Toch fokken fokkers zieke honden, met medeweten van de rasvereniging, die zeer risicovolle ouderdieren goedkeurt voor de fokkerij.

Raad van Beheer wast handen in onschuld

De Raad van Beheer is op de hoogte en blijft stambomen uitgeven en zich verrijken aan de pups van deze fokkers. Bijvoorbeeld: fokkers van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland fokken met honden waarbij overduidelijk epilepsie in de stamboom zit. Veel dieren waarmee gefokt wordt, hebben broers, zussen, of nakomelingen die eraan lijden of eraan zijn overleden.

Stop epilepsie bij rashonden

Dier&Recht brengt epilepsie bij rashonden en de misstanden in de fokkerij onder de aandacht. Het is hoog tijd dat er duidelijkheid komt over een goed fokbeleid om epilepsie en inteelt te voorkomen.

Teken de petitie en help mee deze ziekmakende fokpraktijken te stoppen!

Video's tonen het leed van erfelijke epilepsie

Video: 
Blitz  is een van de Tollers met epilepsie
Blitz is een van de Tollers met epilepsie
Elina heeft ernstige epileptische aanvallen
Elina heeft ernstige epileptische aanvallen
De epileptische aanval van Sproet is geen toeval
De epileptische aanval van Sproet is geen toeval
Sam heeft 20 epileptische aanvallen per dag
Sam heeft 20 epileptische aanvallen per dag

Campagnenieuws

Het gebeurt nog steeds: Sint Bernardfokkers fokken met broers, zussen of ouders van honden die epilepsie hebben. Dier&Recht neemt zonder uitzondering afstand van alle fokkers die zich niet houden aan de adviezen van epilepsiedeskundige Paul Mandigers.

Lees verder...

Bij de beantwoording van de Kamervragen van 29 januari over epilepsie bij Toller Retrievers zegt minister Schouten: “Het bewust fokken met dragers van erfelijke ziekten zoals epilepsie is een overtreding van artikel 3.4 van het Besluit houders van dieren.” Ook geeft de minister aan dat ze verwacht dat de Raad van Beheer en rasverenigingen snel met een fatsoenlijk fokbeleid komen.

Lees verder...

Het doorfokken met zieke rashonden is volgens de wet verboden. Toch zetten fokkers willens en wetens dragers van epilepsie in, met medeweten van de Raad van Beheer. De Raad van Beheer draagt zelfs bij aan het overtreden van de wet.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht