Een goede fokker herkennen

Rashonden hebben vaak last van erfelijke aandoeningen; een probleem waar in de eerste plaats fokkers voor verantwoordelijk zijn. Als het misgaat, zijn de gevolgen enorm. De hond is soms een leven lang ziek en zijn eigenaar krijgt te kampen met de emotionele en financiële gevolgen. Grote vraag: hoe vind je een betrouwbare fokker? 

De wet
In de wet staat dat het verboden is te fokken met gezelschapsdieren 'op een wijze die het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen benadeelt.' In de praktijk betekent dit dat een fokker zijn ras moet kennen en op de hoogte moet zijn van de risico's van erfelijke aandoeningen. Ook hoort hij te weten welke preventieve medische onderzoeken en DNA-testen gedaan moeten worden bij de ouderdieren voordat met hen gefokt wordt.

Goede fokkers
Goede fokkers gebruiken deze kennis om gezonde honden op de wereld te zetten. Bij hen is het overgrote deel van de honden gezond; de honden krijgen zeker in de eerste vier jaar van hun leven geen erfelijke aandoening.

Als een fokker daarentegen in het koopcontract van alles vastlegt, zoals een beperking van de aansprakelijkheid tot het eerste jaar of de hoogte van de aankoopsom, dan is het verstandig om sceptisch te zijn. Deze persoon durft immers geen garantie op een gezonde hond te geven. Sommige fokkers melden van tevoren dat hun hondenras een ‘gebrekkig product' is. Ze weten dus dat hun dieren een grote kans hebben op een (ernstige) erfelijke ziekte, maar ze fokken en verkopen ze toch. Ze vertellen ‘eerlijk’ dat hun praktijk tot gebreken (lees: erfelijke ziektes) kan leiden, maar zeggen dat alleen zodat ze later geen schadevergoeding hoeven te betalen als de hond inderdaad ziek blijkt te zijn. Het is sterk af te raden om bij zo’n fokker een hond te kopen.

Ons advies

  • De grootste kans op een gezonde hond heb je met een naturashond (niet-rashonden of kruisingen). De meeste naturashonden leven langer en gezonder en zijn bovendien vitaler. Uiteraard bestaan er ook naturashonden met erfelijke problemen, maar zij zijn de echte pechgevallen. De kans hierop is klein.

  • Wil je toch een rashond, kijk dan eerst in onze lijst met rashonden en bijbehorende erfelijke aandoeningen en lees je goed in.

  • Controleer van tevoren of de ouderdieren van jouw aanstaande pup getest zijn op de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij dat ras. Vertrouw niet op allerlei certificaten, maar alleen op de originele testresultaten van een dierenarts of laboratorium.

  • Vertrouw je de fokker of jouw eigen oordeel niet, laat dan jouw dierenarts of de stichting Fokregistratie en Gezondheidsbeheer (ras)honden (FGH) naar de papieren kijken.

  • De lakmoesproef: durft de fokker garant te staan voor de gezondheid van zijn pups of wordt er juist van alles uitgesloten in de koopovereenkomst?
     
  • Lees hier onze tips en adviezen voor het aanschaffen van een hond.
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht