Standpunten

Mooie initiatieven voor gezondere honden

Veel hondenrassen zitten diep in de problemen, maar toch zijn er ook binnen de gevestigde kynologie initiatieven die de gezondheid van de rashond vooruit helpen en dat juichen we toe. Kijk maar eens naar deze goede voorbeelden.

Een goede fokker herkennen

Rashonden hebben regelmatig last van erfelijke aandoeningen; een probleem waar fokkers in grote mate verantwoordelijk voor zijn. Als het misgaat, zijn de gevolgen voor zowel de hond als het baasje groot: het dier is soms een leven lang ziek en zijn eigenaar krijgt te kampen met de emotionele en financiele gevolgen. Grote vraag: hoe vind je een betrouwbare fokker? 

Fairfok: Raad van Beheer blaft wel, maar bijt niet

Sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw weet iedereen binnen de rashondenwereld dat veel rassen doodziek zijn door inteelt en selectie op een extreem uiterlijk. Sinds die tijd presenteert de Raad van Beheer voor de Kynologie, de koepelorganisatie van de rashondenfokkers, om de zoveel tijd een plan van aanpak om erfelijke aandoeningen terug te dringen. Zoals nu: Fairfok.

Erfelijke aandoeningen bij rashonden

Erfelijke aandoeningen vormen al decennia lang een groot probleem bij rashonden mét en zonder stamboom. Even lang heeft de rashondenwereld dit genegeerd.

Laat ze niet stikken

Het is algemeen bekend dat het mismaakte uiterlijk van de Franse Bulldog voor veel leed zorgt bij deze honden. Zo hebben ze ademhalingsproblemen door de korte snuit, moeten de dieren bevallen met behulp van een keizerssnede door de brede kop en zorgen de korte staart en te compacte bouw voor een hernia en aandoeningen aan de wervels.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht