Erfelijke aandoeningen bij de Nederlandse Schapendoes

Schapendoes

Van de Nederlandse Schapendoes zijn weinig erfelijke aandoeningen bekend, waardoor dit ras een klein risico op erfelijke aandoeningen lijkt te hebben. De voornaamste is progressieve retina-atrofie, een oogaandoening die uiteindelijk tot blindheid kan leiden.

Gelukkig bestaat hier een DNA-test voor, die de rasvereniging dan ook als verplicht voorschrijft, zodat voorkomen kan worden dat er nog lijders aan PRA worden geboren.

Zeer klein of onbekend risico op erfelijke aandoeningen
Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen: 4
DNA-testen beschikbaar
Tips & advies
Cryptorchidie (niet ingedaalde testikel) Gubbels EJ et al., 2009
Distichiasis (haren op de ooglidrand) LICG, 2016
Persisterende ductus arteriosis botalli (abnormale verbinding tussen aorta en longslagader) LICG, 2016 | Meijer M et al., 2012
Progressieve retina atrofie (PRA)(voortschrijdende verslechtering netvlies) IDID | LICG, 2016 | Professionals Fokkerij, 2011

Word nu donateur!

DONEER NU

Laat ze niet stikken

Het is algemeen bekend dat het mismaakte uiterlijk van de Franse Bulldog voor veel leed zorgt bij deze honden. Zo hebben ze ademhalingsproblemen door de korte snuit, moeten de dieren bevallen met behulp van een keizerssnede door de brede kop en zorgen de korte staart en te compacte bouw voor een hernia en aandoeningen aan de wervels.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht