Erfelijke aandoeningen bij de Markiesje

Markiesje

Van het Markiesje, een Nederlands ras, zijn weinig erfelijke aandoeningen bekend, door een gebrek aan voldoende (wetenschappelijk) onderzoek. Het is een kleine raspopulatie, waardoor de kans op fokken met (nauw-)verwante dieren, en daardoor het risico op inteelt, relatief groot is.

De rasvereniging is wel bezig met een fokplan waarbij ook look-a-likes (rashonden zonder stamboom) en outcross (honden van een ander ras) worden ingezet, waardoor het risico op inteelt hopelijk beperkt blijft. Bij het Markiesje komen erfelijke oogaandoeningen voor (PRA, cataract, distichiasis) alsook patellaluxatie, waarvoor een hersteloperatie kostbaar is. De aandoeningen manifesteren zich vaak al op jonge leeftijd.

Beduidend risico op erfelijke aandoeningen
Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen: 4
Tips & advies
Cataract (staar) LICG, 2016
Distichiasis (haren op de ooglidrand) LICG, 2016
Patella luxatie (losse knieschijf) Doekes H et al., 2016 | LICG, 2016
Progressieve retina atrofie (PRA)(voortschrijdende verslechtering netvlies) Doekes H et al., 2016 | LICG, 2016

Word nu donateur!

DONEER NU

Laat ze niet stikken

Het is algemeen bekend dat het mismaakte uiterlijk van de Franse Bulldog voor veel leed zorgt bij deze honden. Zo hebben ze ademhalingsproblemen door de korte snuit, moeten de dieren bevallen met behulp van een keizerssnede door de brede kop en zorgen de korte staart en te compacte bouw voor een hernia en aandoeningen aan de wervels.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht