Erfelijke aandoeningen bij de Labradoodle

Labradoodle

De Labradoodle is een vrij nieuw en erg populair ras. Hij vindt zijn oorsprong in een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Voor de Australian Labradoodle zijn later andere rassen, waaronder de Amerikaanse en Engelse Cocker Spaniël en de Ierse Water Spaniël, eraan toegevoegd om de genetische diversiteit te vergroten. Het ras is in Nederland niet officieel (FCI) erkend.

De Labradoodle wordt in 3 varianten gefokt: de standaard (ca. 60cm hoog en 22-42kg), medium (ca. 50cm hoog en 15-21kg) en een miniatuur variant (ca. 40cm hoog en 10-15kg). Omdat elleboogdysplasie en heupdysplasie vooral bij grote honden voorkomen, zullen de honden met het standaardformaat hier het meeste last van hebben. Oogaandoeningen komen ook regelmatig voor bij dit ras. De ziekte van Addison (hypoadrenocorticisme) wordt relatief vaker bij de Labradoodle gezien ten opzichte van andere hondenrassen.

De fokkers schrijven vaak voor dat de pups die naar een willekeurige koper gaan, gecastreerd of gesteriliseerd moeten worden. Als dit nog niet voor de verkoop gebeurd is, dan wordt er een contract opgesteld dat de koper hiertoe verplicht binnen 1½ jaar. De reden hiervoor is dat de fokkers een volledige controle over de fokkerij houden; een monopolie op dit ras. Volgens Dier&Recht gaat deze bemoeienis te ver en tast het de integriteit van het dier aan, die wettelijk beschermd is. Door het nog korte bestaan en de grote variëteit van dit ras is er onvoldoende informatie over de gemiddelde levensverwachting. Algemeen gesteld zullen de grote varianten minder oud worden dan de kleinere.

Hoog risico op erfelijke aandoeningen
Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen: 9
DNA-testen beschikbaar
Tips & advies
Cataract (staar) Oliver JAC et al., 2012
Elleboogdysplasie - grote hond (aandoening elleboog) Orthopedic Foundation for Animals, 2014, ED
Heupdysplasie - grote hond (ontwikkelingsstoornis heup) Orthopedic Foundation for Animals, 2014, HD
Hypoadrenocorticisme [ziekte van Addison] (te weinig bijnierschorshormoon) MCD Amsterdam, 2015, Ziekte van Addison
Optische zenuw hypoplasie (onderontwikkeling oogzenuw) Oliver JAC et al., 2012
Patella luxatie (losse knieschijf) Orthopedic Foundation for Animals, 2013, PL
Persisterende pupillaire membranen (overgebleven oogmembranen) Oliver JAC et al., 2012
Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies) Oliver JAC et al., 2012
Retinadysplasie (abnormale ontwikkeling netvlies) Oliver JAC et al., 2012

Word nu donateur!

DONEER NU

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht