Erfelijke aandoeningen bij de Cane Corso

Cane Corso

Een Cane Corso is door zijn massieve bouw extreem vaak belast met de pijnlijke gewrichtsaandoeningen heupdysplasie en elleboogdysplasie. Ook komen voorste kruisbandlaesies (het afscheuren van de voorste kruisbanden) regelmatig voor bij dit ras. De aandoeningen manifesteren zich al op jonge leeftijd.

Pijnstillende behandelingen en hersteloperaties voor deze aandoeningen zijn kostbaar, ook omdat het een grote hond betreft. Door zijn grote bouw en brede borstkas komt een maagdraaiing (maag-dilatatie-volvulus) vaak voor, een levensbedreigende en helaas vaak fatale aandoening. Een Cane Corso wordt gemiddeld slechts 9 jaar.

Hoog risico op erfelijke aandoeningen
Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen: 7
Tips & advies
Cherry eye (opgezwollen derde ooglid) LICG, 2016 | Schwering C, 2008
Elleboogdysplasie - grote hond (aandoening elleboog) LICG, 2016 | Orthopedic Foundation for Animals, 2014, ED
Heupdysplasie - grote hond (ontwikkelingsstoornis heup) Boer L, 2010 | IDID | LICG, 2016 | Orthopedic Foundation for Animals, 2014, HD
Immuungemedieerde artritis (gewrichtsontsteking) LICG, 2016
Maag-dilatatie-volvulus (maagdraaiing) Bell JS, 2014 | Urbanova et al
Osteosarcoom (botkanker) LICG, 2016
Voorste kruisbandlaesie ("voetbalknie") LICG, 2016

Word nu donateur!

DONEER NU

Laat ze niet stikken

Het is algemeen bekend dat het mismaakte uiterlijk van de Franse Bulldog voor veel leed zorgt bij deze honden. Zo hebben ze ademhalingsproblemen door de korte snuit, moeten de dieren bevallen met behulp van een keizerssnede door de brede kop en zorgen de korte staart en te compacte bouw voor een hernia en aandoeningen aan de wervels.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht