Erfelijke aandoeningen bij de American Staffordshire Terriër

American Staffordshire Terrier

De American Staffordshire Terriër lijdt, net als veel andere grote rashonden, aan heupdysplasie en elleboogdysplasie. Deze pijnlijke gewrichtsaandoeningen treden vaak al op jonge leeftijd op. Ook aandoeningen van de knie (patella luxatie, voorste-kruisbandlaesie) worden gezien. Bij dit ras komen ernstige aandoeningen van het zenuwstelsel voor, die bovendien niet eenvoudig te behandelen zijn.

De American Staffordshire Terriër heeft ook vaak last van huidklachten, zoals een verhoogde gevoeligheid voor Demodex-mijt en allergieën. De aandoeningen manifesteren zich vaak al op jonge leeftijd en de hond kan er zijn hele leven last van hebben. Qua karakter staat de American Staffordshire Terriër erom bekend dat hij vriendelijk is voor mensen die hij kent, maar dat hij uit kan vallen naar andere honden, katten en soms zelfs kinderen of vreemden. Honden van dit type komen vanwege gedragsproblemen vaak in een asiel terecht. Het is beslist geen ras voor mensen met weinig hondenervaring.

Geschiedenis
Dit ras komt voort uit de Engelse Staffordshire Bull Terriër, een hond die in Engeland vanouds gebruikt werd als huishond en erfbewaker, maar vaak ook werd ingezet voor gevechten. Hij vocht niet alleen tegen andere honden, maar ook tegen beren en stieren (stier = bull). Vandaar de naam ‘Bull Terriër’. In 1835 werden de gevechten verboden, maar het vechten van honden tegen honden ging in het geniep door. Men ging de honden kruisen op geschiktheid voor de ‘vechtkuil’, waar ze met elkaar vochten. Zo ontstond de Pitbull Terriër (pit = kuil), een kleinere, slankere, snellere hond, die feller kan vechten dan de oude Bull Terriër.

Begin negentiende eeuw kwamen er met Engelse en Ierse kolonisten Bull Terriërs mee naar Amerika. Ze werden daar gebruikt als waakhond, herdershond, jachthond, en soms ook als vechthond. Maar met deze honden werd doorgefokt op een heel ander type hond dan eerder in Engeland: men ging fokken op een familiehond met een hoge tolerantie tegenover kinderen. In 1889 werden de eerste exemplaren van het nieuwe ras gepresenteerd, genaamd ‘Staffordshire Terriër’. De naam werd later gewijzigd in ‘American Staffordshire Terriër’, om hem te onderscheiden van de Staffordshire Bull Terriër uit Engeland.

Hoog risico op erfelijke aandoeningen
Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen: 11
DNA-testen beschikbaar
Tips & advies
Atopie (omgevingsallergie) LICG, 2016 | Tarpataki N et al., 2006
Bacteriële folliculitis (bacteriële infectie van de haarzakjes) LICG, 2016
Demodicosis (gevoeligheid voor infectie met Demodex-mijt) Baller L et al., 2012 | CIDD | LICG, 2016
Elleboogdysplasie - grote hond (aandoening elleboog) IDID | Janutta | LICG, 2016 | Orthopedic Foundation for Animals, 2014, ED
Epilepsie LICG, 2016
Food hypersensitivity (voedselallergie/-overgevoeligheid) LICG, 2016
Heupdysplasie - grote hond (ontwikkelingsstoornis heup) CIDD | Comphaire et al | IDID | LICG, 2016 | Orthopedic Foundation for Animals, 2014, HD
Mastceltumor (kanker van specifieke afweercellen) Villamil JA
Neuronale ceroïde lipofuscinose (ophoping van vet in zenuwcellen) Abitbol M et al., 2010 | BroeckxBJG | LICG, 2016
Patella luxatie (losse knieschijf) Orthopedic Foundation for Animals, 2013, PL
Voorste-kruisbandlaesie ('voetbalknie') LICG, 2016 | Necas A et al., 2000

Word nu donateur!

DONEER NU

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht