Erfelijke aandoeningen bij de Afghaanse Windhond

Afghan Hound

De Afghaanse Windhond is gefokt als jager. Zoals veel grote honden heeft ook de Afghaan te kampen met gewrichtsproblemen: elleboogdysplasie en heupdysplasie. Hij kan hierdoor pijn hebben bij het bewegen. De aandoeningen manifesteren zich vaak al op jonge leeftijd. Ook erfelijke oogaandoeningen komen voor bij dit ras.

Geschiedenis
De Afghaanse windhond heeft een heel lange geschiedenis. Deze hond, die ooit ‘Kabulhond’ genoemd werd, is al te zien op Afghaanse tekeningen van vierduizend jaar geleden. Hij wordt in Afghanistan al eeuwenlang gebruikt als jachthond. Van oorsprong zijn er twee rassen: de Vlakte-Afghaan en de Berg-Afghaan. De Vlakte-Afghaan wordt gebruikt om op hazen, antilopen, gazelles, wolven en sneeuwluipaarden te jagen; de Berg-Afghaan om op steenbokken en bergherten te jagen. De oorspronkelijke Afghaanse Windhond ligt genetisch heel dicht bij zijn voorouder de wolf. Gezonder kan het niet voor een hond!

Rond 1900 kwamen de eerste Afghanen naar Engeland, waar een rasstandaard werd ontwikkeld. Vanuit Engeland hebben ze zich over Europa verspreid. In 1907 won één van hen, Zardin genaamd, de Crystal Palace Show in London. In 1929 treffen we de Afghaanse Windhond voor het eerst in het Nederlandse hondenstamboek aan. De huidige rashond wordt gefokt naar de Engelse rasstandaard. Het gevolg is dat we maar één soort kennen, die genetisch helaas een heel stuk van de wolf verwijderd is geraakt. Met lang haar dat voor z’n ogen wappert, pijnlijke gewrichten en slechte ogen, zou een wolf onmogelijk kunnen overleven. Helaas is het de realiteit van veel van de huidige, doorgefokte Afghaanse Windhonden.

Beduidend risico op erfelijke aandoeningen
Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen: 8
Tips & advies
Cardiomyopathie (DCM) (hartfalen door een uitgerekte hartspier) Peelman LJ, 2009
Cataract (staar) CIDD | Gelatt et al | IDID
Demodicosis (gevoeligheid voor infectie met Demodex-mijt) CIDD | Peelman LJ, 2009
Elleboogdysplasie - grote hond (aandoening elleboog) Orthopedic Foundation for Animals, 2014, ED
Epitheliale corneadystrofie (aantasting hoornvlies) CIDD | Peelman LJ, 2009 | UU
Heupdysplasie - grote hond (ontwikkelingsstoornis heup) CIDD | Orthopedic Foundation for Animals, 2014, HD
Larynxparalyse (JLPP - juveniele larynx paralyse en polyneuropathie) (verlamming stembanden) Professionals Diergeneeskunde, 2011
Primaire hypothyreoïdie (tekort aan schildklierhormoon) CIDD

Word nu donateur!

DONEER NU

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht