Petitietekst stop hondenshows

Aan minister Carola Schouten

Ik maak me grote zorgen over de negatieve invloed die hondenshows hebben op de gezondheid van hondenrassen, en op het welzijn van rashonden.

Hondenshows stimuleren het doorfokken met de ongezondste honden
De winnaars van rashondenshows zijn vaak de honden met de meest extreme uiterlijke kenmerken: de ongezondste honden dus. Juist met deze honden wordt vaak verder gefokt. Daardoor wordt de rashondenpopulatie steeds zieker.

Hondenshows stimuleren inteelt
Doordat een winnende reu vaak heel veel nakomelingen krijgt, wordt de genenpool kleiner, en de kans op inteelt en erfelijke aandoeningen groter. Ook dit draagt bij tot een steeds ziekere populatie.

Hondenshows dragen bij aan het overtreden van de wet!
Rashondenshows stimuleren en belonen het fokken op schadelijke raskenmerken. Dergelijke fokpraktijken zijn bij wet verboden. In artikel 3.4 Besluit houders van dieren staat: “Het is verboden te fokken met gezelschapsdieren op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld.”

Showhonden hebben veel stress
Populaire rashonden gaan van show naar show. Ze zijn een groot deel van het jaar op transport. Het verblijf en optreden op de shows zelf is bijzonder stressvol. De honden zitten een groot deel van de dag in een kooi, kunnen zich niet terugtrekken uit de drukte, moeten zich aanrakingen en gefrut laten welgevallen, lopen bij hun ‘optreden’ aan een strak lijntje, en worden niet fatsoenlijk uitgelaten.

Mijn oproep
Ik roep u op, in het belang van de dieren, om hondenshows te verbieden, om ervoor te zorgen dat rashonden weer gezonde honden kunnen worden, en simpelweg om de wet te handhaven!

Hoogachtend,

Voor- en achternaam (worden automatisch ingevuld)

Ja, ik wil een verbod op hondenshows! Yes, I want a ban on dog shows!

Hondenshows zijn schadelijk voor het welzijn en de gezondheid van honden. Hondenshows veroorzaken chronische stress. Bovendien dragen hondenshows bij aan het overtyperen van het toch al zieke uiterlijk en verergeren inteelt. Winnaars op de show zijn vaak verliezers qua gezondheid.

Dog shows are detrimental to dog health and dog welfare. They cause chronic stress, contribute to inbreeding, and promote the breeding of extreme deformities. Winners at dog shows are often losers in terms of health.

Deze actie is afgelopen. Het is helaas niet meer mogelijk om tekenen.

Meer doen voor de honden?

Word donateur

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht