Wat is de RashondenWijzer?

 

De RashondenWijzer biedt een uniek overzicht van circa 250 erfelijke aandoeningen bij ruim 100 hondenrassen. De website is ontwikkeld voor consument, fokker en dierenarts, en natuurlijk voor iedereen die rashonden een warm hart toedraagt.

Waarom een RashondenWijzer?
In 2011 lanceerde Stichting Dier&Recht de RashondenWijzer. Op dat moment lag er nog een groot taboe op praten over erfelijke ziektes en afwijkingen bij rashonden. Fokkers ontkenden de problemen, en de politiek keek weg. In de jaren daarna won de RashondenWijzer met haar heldere voorlichting aan populariteit. Inmiddels is het doorfokken met zieke rashonden bij wet verboden (artikel 2.6 Wet Dieren en bijbehorend wetsartikel 3.4 Besluit houders van dieren), zonder dat dit evenwel (nog) consequenties heeft. De RashondenWijzer is daarom nog altijd heel hard nodig.

Welke informatie is er te vinden?
Per hondenras een overzicht van de erfelijke aandoeningen. Iedere erfelijke aandoening krijgt per hondenras een aantal minpunten dat is gebaseerd op drie factoren: ernst, behandelbaarheid en het risico op het krijgen van de ziekte (prevalentie). De minpunten worden per ras opgeteld tot een totaalscore. Hoe groter het aantal minpunten, des te groter het risico op erfelijke aandoeningen.

Is deze informatie betrouwbaar?
De informatie op de RashondenWijzer is verzameld door een panel van dierenartsen. Deze ontlenen hun informatie o.a. aan meer dan 200 (wetenschappelijke) bronnen. 153 dierenartsen hebben via een enquête de RashondenWijzer gecontroleerd. Het is een 'work in progress': informatie van nieuw wetenschappelijk onderzoek, van dierenartsen, uit de fokkerij en van derden wordt gebruikt om de RashondenWijzer continu te verbeteren en up-to-date te houden.

Voorlichting
De RashondenWijzer is er speciaal voor bedoeld om de (aanstaande) hondeneigenaar te informeren over erfelijke ziekten die veel voorkomen bij rashonden. Met deze informatie kan de koper van een pup een weloverwogen beslissing nemen. Lees ook meer over de aanschaf van een hond bij onze tips en adviezen.

Meer dan 2,5 miljoen keer bezocht
Dat er behoefte is aan meer kennis over de gezondheid van rashonden blijkt wel uit het aantal bezoeken aan de RashondenWijzer. Dat zijn er ondertussen al meer dan 2,5 miljoen! En dit aantal groeit met bijna 25.000 bezoeken per maand.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht