Raad van Beheer geeft nog altijd stambomen aan kortsnuitige pups

Boxerpuppy

Sinds mei 2020 krijgen pups van twaalf kortsnuitige hondenrassen alleen een stamboom van de Raad van Beheer als de lengte van de schedels van de ouderdieren voldoet aan de Nederlandse wet. Maar hoe zit het met de kortsnuitige rassen die niet op deze lijst staan? 

Dertig kortsnuitige hondenrassen

De lijst met twaalf hondenrassen die geen stamboom krijgen, is nog lang niet volledig. Er zijn namelijk zo’n dertig rassen die een kortere snuit hebben dan volgens de wet is toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan de boxer, de mastino napoletano, de maltezer en de chihuahua. Pups van deze rassen krijgen van de Raad van Beheer nog blindelings een stamboom, zonder dat er een schedelmeting is gedaan. 

Een stamboomhond is geen garantie voor een gezonde snuit

Zo krijgen ook fokkers die de wet overtreden gewoon een stamboom van de Raad van Beheer. Consumenten kunnen hierdoor onterecht denken dat ze een hond met een gezonde snuit kopen.

Verplichte schedelmeting voor alle kortsnuitige rassen

Wij vragen de Raad van Beheer om van alle fokkers die fokken met kortsnuitige honden te eisen dat zij een schedelmeting laten uitvoeren. Een stamboom behoort alleen afgegeven te worden aan pups van fokkers die een geldig bewijs van een gezonde schedel kunnen overhandigen. 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht