Ook Noorwegen wil ban op mopshond en Franse buldog!

Noorwegen heeft net als Nederland een dierenwelzijnswet die het fokken van ongezonde honden verbiedt (artikel 25). Omdat die wet niet wordt gehandhaafd, gaat ook daar het fokken van mopshonden en Franse en Engelse buldogs nog altijd door. Dat kan binnenkort echter veranderen.

Einde aan het fokken van kortsnuiten in Nederland

In Nederland hebben we sinds 2014 een wet die het verbiedt om gezelschapsdieren te fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het dier. Sinds maart 2019 zijn er duidelijke regels voor de snuitlengte en neusgatgrootte van honden. Dat maakt het voor de overheid mogelijk om boetes uit te delen aan fokkers die honden fokken met te korte snuiten en afgesloten neusgaten. Gelukkig maar, want deze honden hebben hun hele leven last van ademhalingsproblemen.

Dweilen met de kraan open

In Nederland komt dus langzaamaan een einde aan het fokken van mopshonden en Franse en Engelse buldogs. Maar zolang deze strenge regels niet gelden in het buitenland, blijft het dweilen met de kraan open. Mensen kopen hun Franse buldog nu gewoon over de grens. Daarom steunt Dier&Recht initiatieven in andere landen om soortgelijke wetgeving (en naleving daarvan) te stimuleren. Wij streven naar een Europees verbod op het fokken van chronisch benauwde honden!

Help de honden, teken de Noorse petitie!

Jij kunt de honden helpen. Teken de Noorse petitie die eist dat de minister boetes uitdeelt aan fokkers die de wet overtreden. Zo zorgen we er samen voor dat Noorwegen het volgende land is waar geen benauwde honden meer gefokt worden!

Help je mee? Volg de vier eenvoudige stappen:

  1. Ga naar de Noorse petitie
  2. Gebruik je rechter muisknop om de pagina te vertalen in het Nederlands
  3. Onderteken de petitie tegen onethisch fokken
  4. Bevestig de ondertekening via de e-mail die je ontvangt

Wil je meer doen? Deel ons internationale persbericht met zoveel mogelijk buitenlandse contacten om de Nederlandse regelgeving bekendheid te geven.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht