Dier&Recht strijdt met FairDog tegen de illegale hondenhandel

FairDog

De illegale hondenhandel doet goede zaken in Nederland, zeker nu de vraag naar pups extreem is gestegen tijdens de coronacrisis. Omdat het aanbod van gezonde sociale honden in Nederland onder normale omstandigheden al te klein is voor de vraag, worden er nu nog meer - veelal ongezonde - pups uit het buitenland gehaald. 

Vraag versus aanbod

Per jaar worden er grofweg 150.000 honden aangeschaft in Nederland. Ongeveer de helft van deze honden is afkomstig uit de rashondenfokkerij, uit incidentele nesten en de commerciële fokkerij in Nederland. Een klein deel hiervan bestaat uit asielhonden en buitenlandse zwerfhonden. 

Naar schatting komt de andere helft van deze pups uit de broodfok en de illegale handel, ze worden massaal gefokt in Nederland maar ook ingevoerd vanuit het Oostblok. Pups horen eigenlijk tot 15 weken bij hun moeder te blijven maar deze dieren gaan vaak veel te jong op transport met een vals paspoort. De pups zijn slecht gesocialiseerd en vatbaar voor ziektes omdat hun immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld. Eenmaal bij hun nieuwe baasje worden ze vaak doodziek.

Daarnaast komen ook veel rashonden en look-alikes als Franse buldogs en mopshonden massaal uit het buitenland. Die extreem kortsnuitige rassen mogen immers niet meer worden gefokt in Nederland. Door hun veel te korte snuitjes lijden deze honden hun hele leven lang aan ademhalingsproblemen.

FairDog

Dier&Recht is partner van het project FairDog, dit is een samenwerking van o.a. dierenartsen, fokkers, wetenschappers, dierenbeschermers, organisaties van buitenlandse herplaatsers en dierenspeciaalzaken. De organisatie streeft naar een volledig gezond en sociaal aanbod van honden in Nederland en gaat daarvoor o.a. de strijd aan tegen de illegale hondenhandel. Meer informatie over de plannen van de organisatie, is te lezen in het plan FairDog.

Online platform voor gezonde honden

FairDog wil een online platvorm creëren waar consumenten gezonde en sociale en honden kunnen vinden van goede afkomst. Daarbij is er ook ruimte voor het aanbod van honden uit asielen en buitenlandse zwerfhonden. Op de website wordt de nieuwe hondenbezitter ook na de aankoop verder geholpen met informatie over de opvoeding en verzorging van de hond.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond FairDog? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht