Dierenartsen spreken zich uit tegen het fokken van minihondjes

Dierenartsenorganisatie Caring Vets is tegen het fokken van honden met een extreem uiterlijk, zoals miniatuurhondjes. Heel klein gefokte honden ervaren volgens de dierenartsen grote nadelen.

Dierenartsen zien dagelijks de pijnlijke gevolgen

In het statement van Caring Vets over miniatuurhondjes zegt bestuurslid en dierenarts Servé Smeets:

"Vrijwel dagelijks zie ik in de kliniek de gevolgen van het fokken op extremen. Vooral ook bij dwergrassen. Denk aan oogafwijkingen door uitpuilende ogen, gebitsproblemen door gebrek aan ruimte in de mond, ademnood door te nauwe luchtwegen om nog niet te spreken over zeer ernstige aandoeningen zoals chiari malformatie, waarbij de kleine hersenen door het achterhoofdsgat uitpuilen wat voor extreem veel pijn zorgt.

Ook qua gedrag hebben deze hondjes het moeilijk: doordat ze zo klein zijn, raken ze gemakkelijk ernstig gewond bij gewoon spel. Voor dit alles zijn wij mensen verantwoordelijk. In onze hang naar uitersten in uiterlijke kenmerken zijn de belangen van de hond ernstig geschaad."

Wij zijn blij met het statement van Caring Vets, omdat het belangrijk is dat dierenartsen zich uitspreken over een probleem dat zij signaleren.

Koop geen minihondje

Ben je van plan een hondje aan te schaffen? Als toekomstige hondeneigenaar kan jij ervoor zorgen dat het leed van minihondjes stopt.

Schaf geen hondje aan dat extreem klein gefokt is en ga voor goed advies eerst naar een dierenarts. Heb je al een heel klein hondje of ken je iemand die zo’n hondje bezit, download dan de informatiefolder en deel deze.

Wil je op de hoogte blijven van onze campagnes? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht