Dwergkezen hebben vaak hoofdpijn

Eigenaren van Dwergkezen hebben er vaak geen idee van dat hun hondje lijdt aan een aandoening als Chiari malformatie (CM) en/of syringomyelie (SM). Zo’n hondje lijdt voortdurend pijn!

Chiari malformatie en syringomyelie

Chiari malformatie ontstaat doordat de schedel van een hondje te klein is voor zijn hersenen. De kleine hersenen worden daardoor in het achterhoofdsgat gedrukt. Als gevolg hiervan kunnen er in het ruggenmerg of de hersenen holtes met vloeistof ontstaan: er is dan sprake van syringomyelie.

Beide aandoeningen kunnen heel veel pijn in het hoofd en de nek van Dwergkeesjes veroorzaken. Als de druk in hun nek te groot wordt, kan het gebeuren dat de hondjes moeilijk lopen, omvallen, of zelfs helemaal niet meer kunnen lopen.

Bijten ≠ gedragsprobleem!

Een probleem bij deze aandoeningen is dat de symptomen vaak vaag zijn. Eigenaren en zelfs dierenartsen hebben niet altijd door dat zo’n hondje pijn heeft. Zo lijken Dwergkeesjes soms agressief; ze bijten snel als je ze wilt aaien of oppakken. Dit wordt weggezet als een gedragsprobleem, maar de dieren hebben een reden om te bijten! Ze willen niet aangeraakt worden omdat hun pijn dan nóg erger wordt.

Krabben ≠ jeuk!

Soms gaan deze hondjes in de lucht of aan hun oor krabben, of ze wrijven met hun kop alsmaar ergens langs. Het lijkt of zo’n hondje jeuk heeft, en in die richting wordt dan gezocht naar een oplossing. Maar bij Dwergkeesjes zijn deze gedragingen veel vaker een uiting van extreme pijn!

Ervaringen van eigenaren met zieke Dwergkeesjes

Als je van plan bent een Dwergkeesje of een ander klein hondje aan te schaffen, al dan niet met stamboom, kijk dan eerst eens bij de Facebook-groep over Chiari malformatie en syringomyelie. Hier wisselen eigenaren van hondjes met deze aandoeningen ervaringen uit. Die ervaringen liegen er niet om. Zoiets wens je je nieuwe huisdier niet toe…

Meten is weten: laat een scan maken

Heb je al zo’n hondje, observeer hem dan goed. Als een huisdier kermt van de pijn, niet goed kan lopen of omvalt, dan ga je als baasje natuurlijk naar de dierenarts en zoek je net zo lang door tot je de oorzaak weet. Maar let ook op subtiele symptomen – en trek niet te gauw conclusies.

Ook hier geldt: meten is weten! Ga naar je dierenarts en laat je bij de geringste twijfel doorsturen naar een specialist op dit gebied. Hij zal je adviseren een MRI-scan te laten maken, zodat duidelijk wordt of je hondje lijdt aan Chiari malformatie en misschien ook syringomyelie. Met pijnstillers kan zijn leven dan een stuk plezieriger worden.

Help jij mee om deze aandoening bekendheid te geven? Download en deel de folder over hoofdpijn bij de Dwergkees.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht