Border Collies met epilepsie: er is nu een centraal meldpunt!

Daar waar de Raad van Beheer en rasverenigingen niet van plan lijken om snel iets te doen aan epilepsie onder rashonden, komt de Border Collie Club Nederland wél in actie. Dat is geen overbodige luxe, want binnen de populatie van Borders is het percentage met erfelijke epilepsie inmiddels gestegen van 3 naar 5 procent.

Stop het fokken met broers, zussen en ouders van epilepsielijders

In de uitzending van Radar is Paul Mandigers – neuroloog en epilepsiedeskundige – heel duidelijk. Hij zegt: “Vanaf morgen doen we het niet meer, gewoon stoppen met het fokken met moeders en vaders van lijders aan epilepsie. En dat geldt ook voor volle broers en zussen. Geen risico nemen!”

De Raad van Negeer

In diezelfde uitzending blinkt De Raad van Beheer weer eens uit in vage reacties. De Raad lijkt vooralsnog weinig zin te hebben in een aanscherping van het fokbeleid.. Een strenger fokbeleid kan namelijk leiden tot een dalende uitgifte van stambomen, de belangrijkste bron van inkomsten voor de organisatie. De enige oplossing van de Raad bestaat steevast uit vergaderen met de achterban en dat verandert niets. De website van de Raad van Beheer heeft dan ook geen centraal meldpunt voor erfelijke epilepsie. Eigenaren van honden met epilepsie die een klacht willen indienen over een fokker, worden bovendien aan alle kanten tegengewerkt.

Border Collie met epilepsie? Meld het!

Op initiatief van de Border Collie Club Nederland is nu de Stichting Onderzoek Gezondheid Border Collies opgericht met het Meldpunt Epilepsie Border Collies. Dit is een onafhankelijke stichting die niet onder een rasvereniging valt. Bij deze stichting kunnen dus ook eigenaren terecht die geen lid zijn van een rasvereniging. Heb je een Border Collie (gehad) met epilepsie? Vul dan zo volledig mogelijk dit formulier in en help mee aan het terugdringen van erfelijke epilepsie onder Border Collies.

Internationaal meldpunt

De database is ook open voor meldingen buiten Nederland. Ken je iemand in het buitenland die een Border Collie heeft met epilepsie? Informeer hen over dit meldpunt en wijs ze op het Engelse meldformulier. Met deze informatie worden de lijnen waarin epilepsie voorkomt in kaart gebracht. Zo kan er in de toekomst een goed onderbouwd fokadvies worden gegeven met een aanzienlijk lagere kans op erfelijke epilepsie. Daar kan de Raad van Beheer nog een voorbeeld aan nemen!

Vind jij ook dat er een einde moet komen aan erfelijke epilepsie onder rashonden? Teken de petitie voor duidelijke wetgeving en een aanscherping van het fokbeleid!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht