Illegale Engelse Bulldog-fokkerij gaat gewoon door

De Raad van Beheer organiseert dit jaar maar liefst vier fokgeschiktheidskeuringen voor Engelse Bulldogs. De organisatie keurt de honden op basis van haar eigen convenant, maar dat voldoet niet aan de Nederlandse wet. De Raad van Beheer zet haar leden daarmee bewust aan tot het fokken van illegale honden.

Gezondheidsproblemen Engels Bulldogs

De keuringen door dierenartsen en de Raad van Beheer bepalen of er gefokt mag worden met een hond. Sinds 2014 is deze keuring verplicht voor Engelse Bulldogs. Het convenant is in het leven geroepen vanwege de vele gezondheidsproblemen bij dit ras.

Extreme uiterlijke kenmerken

Het extreme uiterlijk van de Engelse Bulldog veroorzaakt tal van gezondheidsklachten. Zo zijn veel dieren chronisch benauwd door de veel te korte snuit die hun luchtwegen blokkeert. Door hun korte gedrongen bouw kunnen de meeste Engelse Bulldogs zich niet eens meer op natuurlijke wijze voortplanten. Kunstmatige inseminatie en bevalling via keizersnede zijn standaard ingrepen bij het fokproces.

Fokgeschiktheidskeuring in strijd met de wet

Het convenant van de Raad van Beheer bevat geen aanvullende eisen voor de neuslengte en de opening van de neusgaten. Dat is opvallend, want sinds maart 2019 zijn er strenge wettelijke regels voor deze uiterlijke kenmerken. Geen enkele raszuivere Engelse Bulldog heeft een snuit die voldoet aan deze regels. Honden die door de fokgeschiktheidskeuring komen, voldoen daarna nog steeds niet aan de eisen van de Nederlandse wet.

Medeplichtig aan wetsovertredingen

De Raad van Beheer, rasverenigingen en dierenartsen die een Engelse Bulldog goedkeuren voor de fok zijn daarmee medeplichtig aan het overtreden van de wet. Dat de Raad van Beheer zich niets aantrekt van overheidsbeleid is kenmerkend voor deze organisatie die al veel te lang ongemoeid haar gang kan gaan. De Raad van Beheer maakt wederom pijnlijk duidelijk dat zij meer oog heeft voor haar eigen economische belangen dan voor de gezondheid van honden.

Hoe lang mag deze organisatie nog doorgaan met haar zelf gecreëerde monopolie in stambomen?

Wil jij als dierenliefhebber de rashonden helpen? Teken de petitie!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht