Ondanks verbod gaat fokken Mopshond stug door: 'Misdadig is het'

Een Mopshondpup

Het fokken van honden met extreem korte snuiten is sinds vorig jaar verboden. De Mopshondenvereniging Commedia besloot daarom te stoppen met het fokken van kortsnuitige Mopshonden. Het nieuwe bestuur denkt daar echter anders over en heeft de illegale fok weer hervat. Dier&Recht heeft de NVWA hierover geïnformeerd en rekent erop dat deze wetsovertreders bestraft worden.

Mopshonden in ademnood – wet doelbewust overtreden

Volgens nieuwe regels moet de snuit van een hond minimaal een derde van de kop zijn. Dat betekent het einde van de Mopshond met een korte snuit. De Mopshondenvereniging Commedia heeft sinds begin dit jaar een nieuw bestuur die de wet naast zich neerlegt. Zo verklaarde een bestuurslid:

"Als een controleur bij mij zou langskomen, dan zou mijn nestje ook tegen de regels zijn. Maar de regels slaan nergens op. Wij zijn het er niet mee eens dat het slecht is voor de gezondheid van het dier. Er is geen enkele relatie tussen de lengte van de neus en de ademhaling." 

Nieuw bestuur illegaal bezig

Het nieuwe bestuur heeft de fokkerij van extreem kortsnuitige Mopshonden hervat. Omdat zij weten dat ze hiermee de wet overtreden bieden ze de pups niet meer op de openbare webpagina aan. In plaats daarvan handelen ze via een gesloten Facebookpagina.

De minister heeft vorig jaar duidelijk aangegeven dat ze rekent op de medewerking van de rasverenigingen. Dat Commedia nu weer kortsnuitige honden gaat fokken, is een grote stap terug.

NVWA is op de hoogte

Dier&Recht strijdt al tien jaar tegen het fokken van honden zonder snuit, en was nauw betrokken bij de totstandkoming van het verbod. Kelly Kessen, als dierenarts verbonden aan Dier&Recht: “Fokkers die in 2020 blijven doorfokken met kortsnuiten zijn misdadigers. Zij weten donders goed dat ze in overtreding zijn. Wij hebben de NVWA geïnformeerd en gaan ervan uit dat er op korte termijn controles plaats zullen vinden bij deze malafide fokkers.”

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht