Dit is wat we in 2019 deden voor de rashonden

Dit jaar hebben we dankzij jouw steun weer veel kunnen doen om het welzijn van rahonden te verbeteren. Er waren een mijlpalen, zoals de belangrijke doorbraak waardoor er nu eindelijk duidelijke fokcriteria zijn voor kortsnuiten. Hieronder een beknopt jaaroverzicht.

Grootste succes in jaren

2019 was voor ons vooral het jaar dat er eindelijk normen zijn voor het fokken van rashonden en de minimale lengte van de snuit. Hierdoor zal het uiterlijk van populaire honden als de Franse Bulldog en de Mopshond drastisch veranderen. En hun gezondheid verbeteren.

We ageren al jaren bij fokkers, de overheid en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegen het fokken van kortsnuitige honden. Een rapport van de Universiteit Utrecht geeft ons volledig gelijk. Niet alleen is het fokken van honden zonder snuit een aantasting van gezondheid en welzijn, ook is het in strijd met de wet. Kortom, er moeten vanaf nu honden gefokt gaan worden mét een snuit.

Wij beschouwen deze ontwikkeling als het grootste succes in onze al jaren durende campagne. Dat betekent niet dat er gerust kan worden. Wetten en normen betekenen nog niet dat er gehandhaafd wordt. Vandaar dat er (juridische) druk nodig blijft en we handhavingsverzoeken blijven indienen.

Stop epilepsie bij rashonden

Een ander groot probleem is epilepsie, een vreselijke ziekte waaraan veel rashonden lijden. Door inteelt en het fokken met dieren die epilepsie doorgeven, krijgen steeds meer nakomelingen deze ziekte. Fokkers zetten willens en wetens dragers van epilepsie in, met medeweten van de rasverenigingen en de Raad van Beheer.

We schonken er aandacht aan epilepsie bij de Drentsche Patrijs, de Border Collie en Sint Bernard. We nomineerden de rasvereniging van deze laatste hond, de Hollandsche Sint Bernard Club ook als Dierenverschrikker van het jaar, door hun weigering met maatregelen te komen om de gezondheid van de honden te verbeteren. We zullen ook in 2020 blijven strijden tegen dit grote probleem in de rashondenwereld.

Hypoallergene mythe ontkracht

Dit jaar hebben we ook de mythe ontkracht dat er sommige hondenrassen (en kattenrassen) “hypoallergeen” zouden zijn, oftewel dat ze geen allergische reacties oproepen. We maakten samen met artsen een folder om deze boodschap verder te verspreiden. Heb jij deze folder al gedeeld met jouw huisarts?

Media-aandacht

Onze campagnes en acties werden ook door veel nationale media opgepikt. Zo maakte het NOS Jeugdjournaal een sterk item over onze campagne tegen de hypoallergene mythe. RTL Nieuws maakte een item over het verbod om te fokken met Mopshonden. Ook de Duitse publieke omroep NDR besteedde aandacht aan het lijden van de doorgefokte Mopshond. Kassa maakte een goed item over de grote problemen met epilepsie bij de Sint Bernard.

Wil je ons volgen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Wil je ons helpen? Steun ons dan met een donatie

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht