Hollandsche Sint Bernardclub werkt voorkomen epilepsie tegen

De rasvereniging Hollandsche Sint Bernardclub kwam dit jaar in het nieuws omdat ze doelbewust fokken met lijnen waar epilepsie voorkomt. Nu is er eindelijk nieuw beleid vastgesteld. Dit nieuwe fokbeleid gaat wel lijnrecht in tegen de adviezen van Paul Mandigers en de Raad van Beheer.

Nieuwsbrief Raad van Beheer
De Raad van Beheer en Paul Mandigers geven aan in de laatste nieuwsbrief van de Raad aan dat ze verwachten dat rasverenigingen maatregelen nemen om epilepsie te voorkomen. Zo moet de leeftijd van de dekreu omhoog, zodat epilepsie zich kan openbaren voor er gedekt wordt. Ouders die een nakomeling met epilepsie hebben gekregen, worden bij voorkeur niet meer in de fokkerij gebruikt, en de combinatie wordt zeker niet meer herhaald. Broers en zussen van een hond met epilepsie horen niet als fokdier ingezet te worden. Dat is duidelijk taal!

Deze adviezen komen sterk overeen met de adviezen uit ons rapport Epilepsie bij Sint Bernards.

Rasvereniging HSBC hakken in het zand
Toch publiceert de Hollandsche Sint Bernard Club heel andere maatregelen om epilepsie te voorkomen. Op de website stellen ze dat de minimale leeftijd van de dekreu omhoog moet, zodat epilepsie zich kan openbaren voor ermee gefokt wordt. Maar in de nieuwe fokreglementen zijn geen regels toegevoegd over het uitsluiten van broers, zussen en ouders van lijders van epilepsie. Hiermee mag dus gewoon gefokt worden volgens deze rasvereniging.

Ze stellen in hun nieuwsbrief dat ze denken dat door dergelijke maatregelen te veel dieren uitgesloten worden van de fokkerij. Dat verhoogt inteelt en de kans op andere erfelijke ziektes.

Outcoss is nodig om inteelt te verminderen
Het is echter niet zo ingewikkeld, als de duidelijke regels worden toegepast is de kans op epilepsie bij de nakomelingen snel terug te dringen. Als door deze maatregelen te weinig fokdieren overblijven, is het hard nodig om vers bloed in het ras in te brengen door outcross toe te passen. Het uitsluiten van veel fokdieren door deze maatregelen is geen reden om ze niet toe te passen.

Wil jij ook dat rasverenigingen meer doen om epilepsie te voorkomen? Teken dan de petitie.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht