Duitse Retromops: een goede ontwikkeling

In Duitsland is een groep fokkers tien jaar geleden op de bres gegaan voor een gezondere Mops. Deze 'Retromops' heeft een aanzienlijk langere snuit en open neusgaten en is alleen daardoor een stuk gezonder! Bovendien verkleind het steeds opnieuw inkruisen van andere rassen dat de kans op inteelt.

Martelfokken aanpakken
Al tien jaar spannen de Duitse fokkers zich in voor het ontwikkelen van een gezondere Mopshond. Op hun site geven ze aan niets te maken te willen hebben met martelfokken (Qualzucht), waar het fokken van traditionele Mopshonden onder valt. Door veel te korte snuiten te fokken lijden deze dieren een leven lang onder benauwdheid, gebitsproblemen, oogziektes en andere medische kwalen.

Martelfokken staat in de Duitse wetgeving omschreven en is vergelijkbaar met het Nederlandse artikel 3.4 Besluit Houders van dieren, waarin staat dat je niet mag fokken met dieren als de nakomelingen een risico hebben op erfelijke aandoeningen en schadelijke uiterlijke kenmerken.

Rasstandaard Retromops
De standaard voor de Retromops is niet zo standaard. Om tot een Retropmops te komen zijn allerlei rassen met Mopshonden gekruist. Rassen die genoemd worden zijn de Parson Russel Terriër, de Beagle en de Patterdale Terriër. Het resultaat is een mooie hond met veel variëteit in het uiterlijk , mooie gezonde snuitlengte en open neusgaten.

Geen shows voor de Retromops
De Retromopsfokkers wijzen hondenshows af. Dit kan tot rivaliteit leiden en dat is niet goed voor het gezamenlijke doel, namelijk het fokken van een gezonde hond. De tentoonstelling en het winnen van prijzen is volgens hen de oorzaak van overtypering en het fokken van defecten. Bovendien worden op shows kruisingen afgewezen. Dat terwijl juist het steeds inkruisen van andere rassen het ras gezond houdt.

Welke Nederlandse vereniging zal als eerste dit inspirerende voorbeeld volgen?

Wil jij ook opkomen voor een gezond fokbeleid en gezonde (ras)honden? Word donateur van RashondenWijzer!
Heb jij een tip of een klacht over een fokker? Stuur ons dan een e-mail op info@rashondenwijzer.nl.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht