Raad van Beheer geeft stambomen aan onwettige pups

In maart 2019 werden de criteria bekend voor het fokken met kortsnuitige honden. Het werd toen duidelijk met welke honden niet meer gefokt mag worden volgens de wet. De Raad van Beheer geeft echter gewoon stambomen aan pups waarvan de ouders niet aan deze criteria voldoen en overduidelijk een te korte snuit hebben.

Fokken met honden met een te korte snuit is strafbaar
Al sinds juni 2014 is het bij wet verboden om met honden te fokken die schadelijke uiterlijke kenmerken aan hun pups kunnen doorgeven. Toch bleef er gefokt worden met Franse Bulldogs, Engelse Bulldogs en Mopshonden met een extreem korte snuit. Uit wetenschappelijk onderzoek is al decennialang bekend dat dergelijke korte snuiten gezondheidsproblemen veroorzaken zoals extreme benauwdheid.

Criteria opgesteld door faculteit Diergeneeskunde
Omdat het voor handhavers moeilijk te beoordelen was met welke honden wel en met welke honden niet gefokt kon worden, werden in opdracht van het Ministerie van LNV criteria opgesteld. Vanaf dat moment werd duidelijk dat er niet meer gefokt mocht worden met honden met een snuitlengte korter dan een derde van de kop. De criteria gelden voor alle honden, dus ook voor honden uit de broodfok.

Raad van Beheer houdt gezonde snuiten tegen
De Raad van Beheer is echter niet gestopt met het uitgeven van stambomen aan pups van Mopshonden, Franse en Engelse Bulldogs, en andere honden waarvan de ouders niet aan de wettelijke criteria voldoen. Het is onbegrijpelijk dat pups die niet volgens de wet zijn gefokt, een stamboom krijgen. Hiermee stimuleert de Raad van Beheer wetsovertredingen. En de Raad zelf verdient ook nog eens geld over de rug van deze zieke dieren met het uitgeven van de stambomen.

Wil jij ook dat de Bulldog zijn snuit zo snel mogelijk terugkrijgt? Word donateur van RashondenWijzer!
Heb jij een tip of een klacht over een fokker? Stuur ons dan een e-mail op info@rashondenwijzer.nl

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht