Jeugdjournaal: 'Allergievrije huisdieren bestaan niet'

Het NOS Jeugdjournaal interviewde een meisje dat van haar ouders een zogenaamde hypoallergene hond kreeg. Al na anderhalve week moest Labradoodlepup Sam het huis weer uit, omdat ze toch last kreeg van haar hondenallergie.

Huidschilvers en speeksel geven allergische klachten
Dierenarts Kelly Kessen was er duidelijk over in het Jeugdjournaal: hypoallergene honden bestaan niet. Alle honden maken de stoffen aan waar mensen met een hondenallergie allergisch op reageren. Die stoffen komen in het haar, in de talgklieren, in het speeksel maar ook in de huidschilvers en zelfs in de urine van de honden. In 2012 toonde een grootschalig Nederlands onderzoek aan dat zogenaamd hypoallergene honden net zo veel, of meer allergeen uitscheiden als andere honden.

Bezorgde artsen
Artsen zien vaak ernstige klachten bij kinderen met een allergie die toch een huisdier hebben. Behalve een loopneus en oogklachten, hebben kinderen vaak hoofdpijn en slaapstoornissen. Bovendien kunnen er astmatische klachten bij komen. Daarom stelden we in samenwerking met expersts een folder op om huisartsen en patiënten te informeren over allergie voor huisdieren.

Hond en baas werden weer gescheiden
Het is natuurlijk heel verdrietig dat hond Sam het huis weer uit moest. Helaas is Sofia niet de enige die dit meemaakte. Dit had voorkomen kunnen worden als consumenten over dit onderwerp juist geïnformeerd zouden worden. Fokkers van Labradoodles claimen vaak ten onrechte dat de honden wél kunnen bij allergie.

Help mee en verspreid de juiste informatie
Wil je helpen om de juiste informatie te verspreiden? Download dan de folder en deel die met huisartsen, met mensen die een allergie hebben en met mensen die op zoek zijn naar een dergelijk dier.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht