Trap niet in het grootste misverstand over de Labradoodle!

De Labradoodle staat bekend als een hypoallergene hond. Mensen met een hondenallergie zouden zonder probleem een Labradoodle kunnen houden, omdat deze hond met z’n krullerige vacht niet of nauwelijks verhaart. Het is echter een sprookje dat honden die weinig verharen, geen allergie zouden opwekken. Uit wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van allergenen is zelfs naar voren gekomen dat zogenaamd hypoallergene honden meer allergeen in hun vacht hebben dan honden zonder het predicaat ‘hypoallergeen’.

Eiwitten zijn de boosdoener
Mensen die allergisch zijn voor honden, zijn allergisch voor bepaalde eiwitten die door honden worden verspreid. Die eiwitten komen voor in alle klieren en lichaamssappen van het dier: de speekselklieren, de talgklieren, de anaalklieren, de traanklieren et cetera. Speeksel, talg, tranen, urine: allemaal bevatten ze de boosdoener. Ook zonder dat het dier z’n haren laat vallen, komen er dus allergenen in de lucht. Een hond die zich krabt, strooit als het ware met huidschilfers, en die bevatten allergeen. Honden niezen, likken hun baasje, verliezen een drupje urine... Steeds weer komen er allergenen vrij.

De gezondheid van de allergische eigenaar wordt aangetast
Binnen een paar minuten nadat het allergeen in de lucht komt, komen bij het allergische baasje de antistoffen vrij. En díé veroorzaken de klachten. Die klachten kunnen ernstig zijn, zo ernstig dat de gezondheid van de allergische eigenaar serieus wordt aangetast, en hij gehinderd wordt in z’n dagelijks functioneren.

Verdriet voor mens en dier
Vaak draait het erop uit dat de geliefde krullenbol tóch de deur uit moet. Dat is verdrietig voor het baasje, de huisgenoten, en niet op de laatste plaats voor de hond zelf. Laten we onszelf en onze huisdieren deze aantasting van welzijn en gezondheid besparen. Hypoallergene honden bestaan niet. Laat dat duidelijk zijn!

Folder om mensen te informeren over huisdierallergie
Artsen maken zich zorgen over de nadelige gevolgen die het hebben van een vermeend hypoallergeen huisdier heeft voor hun patiënten. Dier&Recht maakt zich zorgen over het welzijn van de ‘hypoallergene’ dieren. Samen hebben zij een folder voor patiënten gemaakt.

Help mee de boodschap te verspreiden en deel de folder van de allergologen met je huisarts en met bekenden die allergisch zijn voor honden of katten.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht