Sint Bernard, Border Collie of Cana Corso met epilepsie? Stuur DNA op voor onderzoek

Inmiddels is wel bekend dat veel hondenrassen kampen met erfelijke epilepsie. Het is van belang níét te fokken met directe familieleden met epilepsie. Dit zijn broers, zussen, ouders en nakomelingen van lijders. Als er een DNA-test beschikbaar is, kan worden bepaald of een dier drager is van het gen en hoeven er minder dieren uitgesloten te worden van fokkerij.

DNA-test: dan kun je dragers kruisen met vrije dieren
Met behulp van een DNA-test kan worden bepaald welke dieren vrij- en welke dieren drager zijn van epilepsie. Dieren die vrij zijn kunnen gekruist worden met dragers. De nakomelingen krijgen dan geen epilepsie. Is er geen test beschikbaar, dan weet je nooit zeker welke dieren vrij zijn van epilepsie en welke drager. Hierdoor worden meer dieren uitgesloten om epilepsie bij nakomelingen te voorkomen.

Heeft je hond epilepsie: stuur DNA op naar de Universiteit Utrecht
Het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren is in samenwerking met andere universiteiten op zoek naar de genen die epilepsie veroorzaken. Om deze reden verzamelt ze DNA-monsters van de Sint Bernard, Border Collie en Cane Corso met epilepsie. Je eigen dierenarts kan het DNA van je hond afnemen en opsturen naar het ECGG.

Ook de Cane Corso kampt met epilepsie
Dat epilepsie bij de Sint Bernard een groot probleem is, bleek uit onderzoek van Dier&Recht. Epilepsie bij de Border Collie is al langer bekend en het onderzoek ernaar loopt al enige jaren. Onlangs bleek uit een grote gezondheidsinventarisatie dat ook bij de Cane Corso epilepsie een probleem is. Meer dan 3 procent van de Cane Corso’s lijdt aan epilepsie. De Cane Corso Club Nederland heeft in samenwerking met epilepsiedeskundige Paul Mandigers, een protocol opgesteld hoe te handelen als een hond epilepsie heeft. Dat is een goed initiatief om epilepsie bij de Cane Corso terug te dringen.

Heeft je hond epilepsie: meld het!
Heb je een hond met epilepsie? Meld het dan. Meld het bij de fokker, bij nestgenoten, bij de Rasvereniging en bij de Raad van Beheer. Zo is de kans het grootst dat alle belanghebbenden op de hoogte zijn, en kan er adequaat gehandeld worden. Dan kunnen ouders en nestgenoten uit de fokkerij genomen worden.

Wil je helpen in de strijd tegen epilepsie bij rashonden? Teken de petitie en doneer!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht