Wat te doen met een oververhitte hond?

Uiteraard heb je er alles aan gedaan om te voorkomen dat je hond oververhit raakte. Je hebt hem niet over het hete asfalt laten lopen, je nam hem niet rennend langs de fiets mee, en je liet hem ook niet achter in een auto. Toch gebeurde het onverwachte: je hond is oververhit geraakt. Wat kun je doen?

Snel afkoelen is de sleutel om bij oververhitting te overleven.
Bij oververhitting is de lichaamstemperatuur te hoog opgelopen. Bij 42 graden raken de lichaamseiwitten beschadigd en dat is dodelijk. Bij oververhitting is het zaak heel snel verkoeling te geven. Snelheid is echt de sleutel in voorkomen van orgaanfalen en sterfte door oververhitting.

Snel afkoelen bereik je door je hond met stromend water te koelen. Dat kan met water uit de tuinslang maar ook door je hond door water te laten lopen, of hem erin te leggen (slootje of riviertje). Het is goed je hond tijdens het koelen regelmatig te temperaturen. Dan weet je wanneer je moet stoppen met koelen. Je wilt immers geen onderkoeling krijgen na een oververhitting.

Natte handoeken werken te langzaam
Als je hond echt oververhit is, werken natte handdoeken op buik of rug gewoonweg niet voldoende. De handdoeken nemen snel de temperatuur van de hond aan, en werken dan niet meer verkoelend.  Dierenarts Jiske l'Ami, van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, legt uitgebreid uit hoe dit zit.

Overleg altijd met je dierenarts
Als je hond oververhit is geraakt, probeer altijd zelf meteen te koelen. Het is zaak meteen in overleg te gaan met je dierenarts. Hij kan je advies geven wat er verder nog moet gebeuren en of het nodig is dat je toch naar de kliniek gaat. Als je hond enigszins is afgekoeld en vervoerd kan worden, dan kan bijvoorbeeld in de kliniek nagekeken worden wat er verder nog nodig is en of het met de orgaanschade meevalt.

Voorkomen is beter! Vraag daarom de folder Oververhitting Voorkomen aan. 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht