Rashondenvereniging EGCN roept fokkers op wet te overtreden

Op de website van de rashondenvereniging Eerste Gezelschapsdieren Club Nederland (ECGN) zijn reacties te lezen van de vereniging op de nieuwe criteria die sinds maart 2019 zijn gepubliceerd door de overheid. De criteria zijn opgesteld om Besluit houders van dieren, artikel 3.4 te kunnen handhaven en daarmee honden te beschermen tegen schadelijke uiterlijke kenmerken.

ECGN wil binnen de huidige rasstandaard doorfokken
De vereniging schrijft op haar site:
…De EGCN staat voor de rashond en gelooft dat binnen de rasstandaard een gezonde en mooie rashond gefokt kan worden. 

In ons standpunt staat genoemd dat wij in de exterieureisen binnen de rasstandaard willen blijven. De fokkerij is internationaal en de hobby is gericht op fokken en exposeren. Door nationaal de norm aan te passen isoleren wij ons. Het uiterlijk van bepaalde rassen verandert zo ingrijpend wanneer de CFR wordt aangepast, dat de unieke eigenschappen verloren gaan, het ras bestaat feitelijk niet meer

Feitelijk roept de vereniging fokkers op de wet te overtreden
Met dit standpunt roept de vereniging op om vooral binnen de huidige standaard te blijven fokken, en dat betekent dus fokken met extreem korte snuiten. Dit is feitelijk een oproep om de wet te overtreden!

Elke fokker heeft zijn individuele verantwoordelijkheid om zich aan de wet te houden en in dit geval betekent dat: honden fokken met een snuitlengte van minimaal een derde van de kop. In de toekomst wordt dit zelfs de helft van de kop.

Internationaal  overnemen van wetgeving en aanpassen rasstandaarden
De rasvereniging kan de energie beter steken in het internationaal aanpassen van de rasstandaarden naar gezonde maten. Fokkers oproepen bij het oude regime te blijven is de kop in het zand te steken!

De Nederlandse wetgeving wordt al internationaal gedeeld en de verwachting is dat deze overgenomen zal worden. De rasstandaarden aanpassen is dan een logisch gevolg!

De Bulldog krijgt zijn snuit terug, en dat is een goede vooruitgang. EGCN zal daarin moeten meedenken, in plaats van deze gezonde ontwikkeling negeren. 

Steun ons in de strijd voor gezonde rashonden!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht