Minister Schouten: 'Fok niet met honden die drager zijn van epilepsie'

Naar aanleiding van onze campagne Maak een einde aan epilepsie bij rashonden stelde Tweede Kamerlid Moorlag (PvdA) Kamervragen. Minister Schouten antwoordde dat de manier waarop de rashondenvereniging van de Sint Bernards fokt, een aanmerkelijk risico op epilepsie geeft en dat de rashondenvereniging hun fokbeleid zo aan dienen te passen dat in de toekomst er noch dragers, noch lijders gefokt worden.

Niet meer fokken met dragers
Op vraag 3 antwoordt minister Schouten (LNV) het volgende: "Ik ben van mening dat een fokker er alles aan moet doen om te voorkomen dat erfelijke gebreken worden overgedragen en dat is ook vastgelegd in regelgeving. Een fokker is primair verantwoordelijk voor het inzetten van gezonde dieren voor de fokkerij. Omdat er nog geen DNA test bestaat voor epilepsie bij Sint Bernards en het terugdringen van epilepsie alleen mogelijk is door de juiste gegevensverzameling van (voor)ouders en familielijnen in combinatie met de juiste gegevens over ziekte en gezondheid, is het aan de Nederlandse rasverenigingen van Sint Bernards om samen met de Raad van Beheer het fokbeleid zo aan te passen dat in de toekomst alleen gezonde Sint Bernards, die geen drager zijn van epilepsie, ingezet worden voor de fok."

Doorbraak voor andere rassen
Volgens onze dierenarts Kelly Kessen betekent dit een radicale verandering in het fokbeleid. Als er sprake is van epilepsie in een populatie, moeten vermoedelijke dragers uit de fokkerij gehaald worden. Dat zijn de broers, zussen ouders en eventuele nakomelingen van lijders aan epilepsie. Voor de Sint Bernards betekent dit dat heel veel fokdieren direct uit de fok genomen moeten worden.

Ook bij de populatie van de Drentsche Patrijshond lijdt circa 12 procent van de honden aan epilepsie en doorgerekend betekent dit dat mogelijk tot wel 70% van dit ras drager is. Alleen al vanwege deze erfelijke aandoening lijkt het volstrekt illegaal om nog met Drentsche Patrijshonden te fokken.

Juridische stappen tegen rashondenverenigingen
Dier&Recht beraamt zich op juridische stappen tegen rashondenverenigingen en/of aangesloten fokkers waar, ondanks deze duidelijke uitspraak, toch doorgefokt wordt met dragers. Hoe dan ook, is deze ontwikkeling een belangrijke doorbraak in de strijd tegen erfelijke aandoeningen als gevolg van inteelt.

Wil je helpen epilepsie bij rashonden te voorkomen, teken de petitie en doneer!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht