Mopshond of Franse Bulldog gediskwalificeerd voor hondenshow en fokkerij

De Zweedse Kennelclub (SKK) heeft een verregaande maatregel aangekondigd om het fokken van extreem kortsnuitige honden te stoppen. Vanaf 2020 zullen honden die vanwege ademhalingsproblemen worden gediskwalificeerd op een show ook een fokverbod opgelegd krijgen.

Opheffen van een fokverbod
Een eigenaar kan om herziening van de beslissing vragen. Die herziening volgt alleen als de hond geen zichtbare ademnood heeft, zoals bijvoorbeeld snurken en een speciaal daartoe aangewezen dierenarts moet het dier onderzoeken en verklaren dat de hond gezond is.

Andere gezondheidsproblemen lijden ook tot een verbod
De SKK geeft aan dat dieren die om andere redenen gediskwalificeerd worden nog een kans krijgen.  Na een derde waarschuwing/diskwalificatie volgt net als bij ademhalingsproblemen een permanent verbod om op shows te komen én een verbod om met de honden te fokken.

De nieuwe regels treden in werking vanaf 1 januari 2020. Laten we hopen dat dit voorbeeld doet volgen.

Wil jij op de hoogte blijven van het nieuws over (ras)honden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht