Leden van Bordercollieclub houden epilepsie in stand

De Bordercollieclub Nederland (BCCN) had al regels met betrekking tot fokken en epilepsie. Toch was het beleid voor verbetering vatbaar. De club nam het fokreglement onder de loep, maar nieuwe regels werden door de leden grotendeels afgewezen.

3 procent van de Bordercollies lijdt aan epilepsie
Al een aantal jaar is bekend dat epilepsie een ernstig probleem is bij de Bordercollie. Ongeveer 3 procent van de dieren krijgt deze ziekte, die bij de Bordercollie slecht met medicijnen te behandelen is. Zieke Bordercollies worden vaak al op jonge leeftijd geëuthanaseerd.

Voorkomen is beter dan genezen
De BCCN probeert al jaren  een DNA-test te ontwikkelen waarmee epilepsie bij Bordercollies kan worden vastgesteld, die is nu nog niet beschikbaar. Daarom zijn regels opgesteld die moeten voorkomen dat met lijders aan, of met dragers van, epilepsie gefokt wordt. De club merkte aan het aantal honden met epilepsie dat het beleid nog niet streng genoeg was, en nam de regels opnieuw onder de loep.

Een beter reglement ligt klaar…
Het bestuur van de BCCN heeft strengere regels opgesteld, na advies van epilepsiedeskundige Paul Mandigers. Voorbeelden zijn een forse verhoging van de minimale leeftijd van fokreutjes en een verbod op het fokken met directe familieleden van zieke honden. Om meldingen van epilepsie bij nakomelingen zo zorgvuldig mogelijk te registreren, is een protocol opgesteld.

…maar invoering wordt door leden geblokkeerd
Op de algemene ledenvergadering van 4 april 2019 werd het nieuwe reglement onvoldoende gesteund. Alleen de fokleeftijd werd naar 24 maanden verhoogd. Dier&Recht roept de leden van de club op het goede voorbeeld te geven en alsnog in te stemmen met de nieuwe regels. De gezondheid van toekomstige Bordercollies staat immers op het spel.

Epilepsie bij rashonden is een groot probleem voor honden en hun eigenaren. Teken de petitie van Dier&Recht en help mee om erfelijke epilepsie bij Bordercollies de wereld uit te helpen!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht