Rasvereniging test voortaan benauwdheid bij Mopshonden

De mopshondenvereniging Commedia besloot in september 2018 onder druk van campagnes van Dier&Recht tot drastische aanpassing van het fokbeleid. Een van de maatregelen is het invoeren van een aangescherpte conditietest. Onlangs vonden de eerste metingen plaats.

Nulmeting
Dierenarts en specialist keel-neus-oorheelkunde Gert ter Haar beoordeelde ruim vijftig Mopshonden in de leeftijdscategorie 12 tot 36 weken. Helaas zijn de resultaten van de test (nog) niet openbaar. Het is in elk geval goed dat een specialistische dierenarts de honden heeft beoordeeld.

Rol Raad van Beheer
De Raad van Beheer is de overkoepelende organisatie van rasverenigingen en geeft de stambomen uit voor de Mopshonden. Helaas haalde de Raad van beheer een streep door een belangrijk onderdeel van het plan van Commedia. De rashondenvereniging wilde de Mopshond op korte termijn een langere snuit en meer lucht te geven, door honden met een langere neus in te kruisen. Dit inkruisen heet outcross en is een krachtig middel om problemen op te lossen. Helaas raadde de Raad van Beheer outcross af.

Puggle: Mopshond (Pug) x Beagle
De Beagle is een ras dat ingezet kan worden om de snuit van een mopshond op korte termijn langer te krijgen. Door fokkers die niet raszuiver fokken wordt dit al veel gedaan. Zij vinden het vrolijke karakter van de Mops erg leuk maar willen de narigheid van de benauwdheid voorkomen. Vanuit de Puggle zou vervolgens verder gefokt kunnen worden naar een type hond die op de Mopshond lijkt, maar dan met snuit.

Outcross kan problemen in een generatie oplossen
Dier&Recht vindt het schandalig dat een rashondenvereniging die de grote problemen van hun ras goed wil aanpakken wordt tegenwerkt door de vereniging die de stambomen uitgeeft. De Mopshond zou erg gebaat zijn bij outcross en een langere snuit, temeer omdat een te korte snuit in één generatie opgelost kan worden.

Wil je op de hoogte blijven van onze campagnes? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Een Puggle

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht