Help je hond beter slapen

Wel of niet in bed? Hoe zielig is het om je hond een hele nacht buiten je slaapkamer te houden? En waarom slaapt een hond nou niet eens lekker lang door? Het slaapgedrag van honden verschilt nogal van dat van mensen. Zo zorg je ervoor dat je hond goed slaapt.

Slaapritme
Net als voor de mens, is slaap voor de hond erg belangrijk. Honden hebben meer slaap nodig dan mensen. Ze slapen gemiddeld ongeveer de helft van de dag, zo’n twaalf uur. De meeste slaapjes doen ze ‘s nachts. Ze passen hun slaapschema namelijk aan op de dagindeling van hun baasje. Honden slapen niet uren aaneengesloten, maar vaak in blokken van zestien tot achtentwintig minuten, waarna ze even een paar minuten wakker zijn. In die korte periode willen ze rondlopen en wellicht op een andere plek verder slapen. Honden die echt niets te doen hebben, zoals in een laboratorium-kennel, slapen soms wel negentien uur per dag.

In bed?
De één vindt het heerlijk, de ander ontzettend smerig: een hond in bed. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de hondeneigenaren slaapt met hun hond in de slaapkamer. Bepaal van te voren of jouw hond in de slaapkamer mag en wees hierin consequent. De ene dag wel en de volgende dag niet maakt je hond gefrustreerd. Houd bij je beslissing van te voren rekening met wisselende situaties. De ene dag is je hond schoon, de volgende dag zwemt hij in een stinkende sloot. Nu ben je misschien nog single, maar wat doe je als je toekomstige partner liever geen hond in bed heeft? Houd wel altijd de deur op een kier; je hond wil na een paar uur misschien wel ergens anders liggen. 

Slaapplek
Om genoeg rust te krijgen, is een goede slaapplek belangrijk voor een hond. Hoe meer keuzevrijheid een hond heeft om te ontspannen, hoe meer rust de hond krijgt. Een hond die het warm heeft, gaat graag languit op een koude plek liggen, in de schaduw of op de tegelvloer. Een hond die het koud heeft, rolt zich liever op; tussen de kussens van de bank, in de zon of in z’n mand.

In de bench?
Als je toch wilt dat je hond in de bench slaapt, is het beter om het deurtje open te laten, zodat de hond zelf kan kiezen om er in te gaan liggen. Verplicht in de bench liggen duurt meestal te lang. Bovendien is een bench vaak te klein om languit te liggen waardoor de hond te weinig kan bewegen tussen de slaapjes door. Een gesloten bench als slaapplek is niet diervriendelijk en leidt tot onnodige stress.

Snurken
Net als mensen snurken honden soms ook. Vaak komt dat omdat honden slecht zijn gefokt en door hun korte snuit ademhalingsproblemen hebben. Ook worden sommige kortsnuitige honden vaak wakker als ze onvoldoende zuurstof krijgen. Als jouw hond snurkt dan is het verstandig om dit te filmen en aan je dierenarts te laten zien. Wellicht is een operatie noodzakelijk om de ademhaling van het dier te verbeteren. Rustig of gezellig? De ene hond ligt graag aan je voeten of op schoot, terwijl een andere zich liever terugtrekt op een rustige plek in huis. Zeker in een druk huishouden is het belangrijk dat een hond ook een rustige plek heeft.

Dromen
In de korte slaapjes hebben honden rust nodig om te kunnen dromen. Uit onderzoek blijkt dat specifiek het dromen, net als bij de mens, helpt bij de verwerking van wat een dier meemaakt. Sommige honden piepen of bewegen ook in hun slaap, op zo’n moment dromen ze dus en verwerken ze hun belevenissen.

Zacht of hard?
Oudere honden hebben vaak last van hun gewrichten. Ook grote honden krijgen vaak ruwe eeltplekken van het liggen. Om de hond toch comfortabel te laten liggen is een matras met zacht schuimrubber ideaal. Je kan ook ? een speciaal ergonomisch hondenmatras kopen, maar ook een (tweedehands) matras werkt prima. Daarop kan zelfs een hele grote hond heerlijk languit liggen.

Wil je op de hoogte blijven van alles over het welzijn van (ras)honden, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht