Minister erkent misstanden op hondenshows, weigert verbod

Nadat Dier&Recht misstanden vaststelde op de World Dog Show heeft de Partij voor de Dieren hierover Kamervragen gesteld aan minister Schouten. Het goede nieuws is dat zij de misstanden erkent. Het slechte nieuws is dat zij weigert om met goede oplossingen te komen. Dier&Recht neemt geen genoegen met deze antwoorden en blijft vasthoudend in het aantonen van foute praktijken in de fokkerswereld.

Geen verbod op hondenshows
Schouten wil geen verbod instellen voor hondenshows. Ze vindt namelijk dat honden het leuk vinden om activiteiten met hun baas te ondernemen en dat een eigenaar hierin zelf balans moet zien te vinden. Ze gaat hierbij voorbij aan het feit dat dezelfde eigenaren problematische erfelijke eigenschappen en schadelijke uiterlijke kenmerken in hun honden hebben gefokt. Zo zijn er tientallen doorgefokte hondenrassen die dagelijks onnodig lijden aan pijn in kop, gewrichten en ademnood. Het vertrouwen van de minister in de goedheid van het baasje en de fokkers is naïef en bewezen onterecht.

Fairfok onder de loep
De minister geeft aan de komende tijd vol te willen inzetten op het gezonder fokken van honden. Vier jaar geleden startte Fairfok om dit te bereiken. Dat is een programma in opdracht van het ministerie, uitgevoerd door de Raad van Beheer (RvB) in samenwerking met onder andere de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en wetenschappers van de Faculteit Diergeneeskunde en de Universiteit van Wageningen. De minister gaat in gesprek met de Raad van Beheer over Fairfok, om de noodzakelijke stappen te bespreken om de fokkerij gezonder te maken.

Schadelijke raskenmerken in één generatie op te lossen
Dat Fairfok onder de loep genomen wordt is nodig. Bij het starten van Fairfok in 2014 stelden dierenartsen van de faculteit Diergeneeskunde (Jan Rothuizen 23 min 30 sec; Sylvia Keijzer 2 min 10 sec) al dat schadelijke raskenmerken in één generatie op te lossen zijn. Als dat toen serieus opgepakt was hadden honden nu al zonder schadelijke raskenmerken kunnen rondlopen. Fairfok is hier niet vanuit gegaan en dat is een gemiste kans.

Wil jij onze strijd voor gezonde honden blijven volgen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht