Dier&Recht geeft lezing bij dierenasiel Crailo

Op de open dag van Dierenasiel Crailo in Hilversum gaf onze dierenarts Kelly Kessen een lezing over gezondheidsproblemen die ontstaan door een schadelijk fokbeleid. Zowel problemen bij honden- als kattenrassen kwamen aan bod.

Rasstandaard leidt tot schadelijke uiterlijke kenmerken
Fokkers fokken over het algemeen dieren volgens de rasstandaard. In deze rasstandaard staan tal van schadelijke raskenmerken. Een goed voorbeeld daarvan is het appelvormige hoofd van de Chihuahua, wat leidt tot geboorteproblemen,  waterhoofd en hoofdpijnklachten (door syringomyelie en chiari malformatie) omdat de hersenen niet meer in de schedel passen. Een ander voorbeeld is de voorgeschreven extreem korte snuit bij de Franse Bulldog. Een dergelijk korte snuit leidt onder andere tot benauwdheid, gebitsproblemen en geboorteproblemen.

Tegenwoordig wordt er voornamelijk gefokt op uiterlijk en nauwelijks nog op functie, zodat de problemen de laatste jaren fors zijn verergerd.

Fokker is zelf verantwoordelijk
Sinds juli 2014 is Het Besluit Houders van Dieren artikel 3.4 van kracht. Daarin staat dat fokkers niet met een dier mogen fokken, als het dier zelf, of de nakomelingen ervan, gezondheidsproblemen ondervinden. Volgens de wet is het verboden te fokken met dieren wanneer schadelijke uiterlijke kenmerken worden doorgegeven, of kunnen ontstaan. Fokkers horen dus ouderdieren te kiezen waarbij de kans op het doorgeven van erfelijke aandoeningen en schadelijke kenmerken nihil is.

Discussie over verantwoordelijkheid
Aan het eind van de lezing kwam er een levendige discussie op gang over wie er verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsproblemen van rashonden en raskatten.

Is de koper van een pup of kitten verantwoordelijk? Hij kiest immers voor een bepaald uiterlijk en houdt daarmee de fokkerij in stand. Is de fokker verantwoordelijk? De fokker bepaalt immers met de keus van de fokdieren de volgende generatie, en dient zich te houden aan de wet. Is de dierenarts verantwoordelijk? De dierenarts werkt in een aantal gevallen mee aan kunstmatige inseminatie en geplande keizersneden en houdt daarmee de problemen in stand. Is de overheid verantwoordelijk? Zij behoren immers de wet te handhaven.

Er werd ook nog aangehaald dat beroemdheden vaak een populair ras zoals een Mopshond of een Scottish Fold bezitten en daarmee op social media pronken. Zij bepalen daarmee trends en dragen daardoor bij aan de populariteit van bepaalde rassen.

Het was een leuke en informatieve middag. Deelnemers gaven aan veel geleerd te hebben en willen met deze kennis actief aan de slag!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht