Dier&Recht controleert samen met dierenpolitie op de hondenshow in Maastricht

Op dinsdag 11 september overhandigden we de resultaten van onze petitie Stop Hondenshows aan de Tweede Kamer. Daarmee kwam er nog geen einde aan onze inspanningen om een einde te maken aan de grootschalige, internationale hondenshows.

Informeren van gemeentes
Om te voorkomen dat organisaties simpelweg uitwijken naar andere locaties, schreven we alle gemeentes aan met faciliteiten voor grote indoor evenementen. We informeerden de betreffende gemeentes over de vele misstanden rond hondenshows en de ellende van honden die lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze op worden gefokt.

Externe deskundig
In reactie op ons schrijven, besloot de gemeente Maastricht om zelf een onderzoek in te stellen naar het dierenwelzijn op de Dogshow Maastricht die plaatsvond op 29 en 30 september in de Mecc. De gemeente vroeg ons daarbij om, als externe deskundige, samen met de dierenpolitie het evenement te bezoeken.

Extra gedragsregels
De Raad van Beheer kondigde direct extra gedragsregels aan toen bekend werd dat Dier&Recht en de dierenpolitie aanwezig zouden zijn bij Dogshow Maastricht. De organisatie ging extra streng controleren op dierenwelzijn. Dat vonden wij een goed idee want in ons rapport over de misstanden bij de World Dog Show viel op dat gebied nog wel het nodige te verbeteren.

Onafhankelijke dierenartsen
Die extra gedragsregels hadden direct effect: op de Maastrichtse hondenshow was duidelijk meer aandacht voor hondenwelzijn. Dit toont aan dat onafhankelijke controles op hondenshows een positieve bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van deelnemende honden. Het schadelijk effect van het fokken op extreme uiterlijke kenmerken is daarmee nog niet verholpen, maar dit kan wel verminderd worden door een kritische blik op de winnende honden. Wij pleiten dan ook voor onafhankelijke dierenartsen die voortaan de winnende dieren op hondenshows direct kunnen beoordelen op schadelijke raskenmerken

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht