Energiedirect en de kortsnuitige Pekingees

In een promotiefilmpje voor groene stroom toonde Energiedirect begin dit jaar een kortsnuitige Pekingees. Helaas was Energiedirect zich niet bewust van de lichamelijke aandoeningen waar veel van deze rashonden onder lijden, zoals ernstige benauwdheid. Door dit soort reclame-uitingen neemt de populariteit van deze hondenrassen toe, en blijft er gefokt worden op schadelijke raskenmerken. Dier&Recht informeerde Energiedirect over het lijden van de kortsnuitige Pekingees.

Het verzoek van Dier&Recht
‘In de film die u gebruikt om energie te verkopen, gebruikt u een kortsnuitige Pekingees. Helaas is het zo dat deze rassen behoorlijk gehandicapt zijn en enorm lijden door hun extreme uiterlijke kenmerken. Wij, dierenartsen en ingenieur dierwetenschappen van Dier&Recht, willen u via bijgevoegde brief informeren over de ernstige benauwdheid waaraan deze dieren lijden. Het is bepaald onverstandig en zeer af te raden om met reclamefilmpjes bij te dragen aan een vergroting van de vraag naar dit soort hondenrassen.

Graag ontvangen we van Energiedirect de toezegging dat er in de toekomst rekening wordt gehouden met dit soort ernstige gezondheids- en welzijnsproblemen bij dieren en dat er niet wordt meegewerkt aan de promotie van zieke honden- en kattenrassen. Het zou fijn zijn als u de Pekingees in de film zou vervangen door een gezonde hond.’

De reactie van Energiedirect
‘We waren ons niet bewust van het lijden van deze dieren. Sinds deze week is deze video niet meer te zien op TV. Online loopt de campagne nog wel even door maar na afloop zullen we deze beelden niet meer gaan gebruiken. In de toekomst zullen we bij nieuw te ontwikkelen materialen rekening houden met jullie verzoek.’

Energiedirect vraagt Dier&Recht advies
Voor de huidige campagne vroeg Energiedirect om advies aan dierenartsen van Dier&Recht. De campagne is begin september van start is gegaan. Mede dankzij de adviezen is er in deze campagne voor een hond zonder schadelijke uiterlijke kenmerken gekozen. Nogmaals een overwinning voor de kortsnuitige honden: bedankt Energiedirect!

De reclame van Energiedirect met de Pekingees.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht