Veel media-aandacht voor campagne tegen hondenshows

Hans Baaij - voorzitter Dier&Recht

Onze campagne tegen hondenshows is deze week groots opgepakt door de media! Dat is een enorm succes want hierdoor zijn steeds meer mensen op de hoogte van de misstanden rond dit soort evenementen.

Onze campagne roept ook sterke reacties op bij liefhebbers van hondenshows, daarbij horen we regelmatig dezelfde drie argumenten voorbij komen. Daar willen we graag op reageren.

"Mijn hond heeft een stamboom"
Een veelgehoord argument is dat honden met een stamboom niet doorgefokt zouden zijn vanwege de controle. Dit is pertinent onjuist; een stamboom is in veel gevallen juist een bewijs van inteelt. Het fokken van raszuivere exemplaren kan namelijk alleen door heel selectief te fokken binnen een beperkte populatie met specifieke kenmerken. Dat betekent per definitie dat er veel te weinig variatie is in het genetisch materiaal.

"Mijn hond wil het zelf"
Een ander argument van veel deelnemers is dat de honden het zelf zo leuk zouden vinden. Als roedeldieren zijn honden volledig ingesteld op de alfa in hun groep; als ze bij mensen wonen dan is dit dus altijd hun baasje. Honden zullen er alles aan doen om hun baasje te plezieren; als het baasje blij is dan is de hond ook blij. Honden zullen het dus best fijn vinden dat ze op een hondenshow veel aandacht krijgen van hun baasje maar dat betekent niet dat ze de hondenshow leuk vinden. Honden vinden de aandacht van het baasje en het samenzijn leuk. Maar als honden konden kiezen dan zouden ze die aandacht waarschijnlijk liever krijgen tijdens een wandeling in het bos en niet in een enorme evenementenhal omringd door stank, lawaai en drukte. 

"Waarom richten jullie jullie je niet op ..."
De Oostvaardersplassen, de broodfok, de hondenhandel op Marktplaats, zeehonden, etc. Het meest gebruikte argument van tegenstanders is altijd een verwijzing naar een andere misstand. Alsof de ene misstand de andere uitvlakt. Als dierenwelzijnsorganisatie kunnen wij niet alle thema's behandelen. Wij kiezen onze thema's met zorg en we kijken daarbij goed naar de mogelijke resultaten. Het stopzetten van hondenshows zou een goede stap zijn in de richting van een fokbeleid dat zich niet richt op uiterlijke kenmerken maar op gezonde honden. Daarnaast scheelt het voor een hoop deelnemende honden weer een flink aantal dagen stress. 

Dier&Recht in de media
We zijn ontzettend blij met de enorme interesse vanuit de media voor dit onderwerp. Hierbij een overzicht van alle vermeldingen in de media:

 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht