Rashonden lijden in aanloop naar de World Dog Show

Op dit moment zijn ruim dertigduizend honden vanuit de hele wereld onderweg naar de World Dog Show in de Amsterdamse RAI.

Een aantal honden is al in Amsterdam gearriveerd, en zit nu in een camper of hotelkamer te wachten op de three minutes of fame van hun eigenaar of fokker. Andere zijn al een week eerder aangekomen, om ook nog deel te kunnen nemen aan de rashondenshow in de Den Bosch. Zo kunnen fokkers in twee weekenden veel prijzen scoren met hun honden.

Voor de honden betekent het: opgesloten zitten in een kleine kooi en wachten... Wachten tot ze op de plaats van bestemming zijn. Wachten in de (te warme) auto. Wachten tot ze even uit hun kooi mogen. Wachten tot ze aankomen op de volgende show… Wachten, wachten en nog eens wachten.

Reizen met het vliegtuig
Veel honden komen met het vliegtuig. Sommige moeten meer dan vijftien uur vliegen, meestal in het ruim. Vliegen is onnatuurlijk en heel stressvol voor honden. Vorig jaar kwam in het nieuws dat dertig honden die onderweg waren naar de show, tijdens en vlak na de vlucht waren overleden. Kortsnuitige honden, zoals Mopshonden en Franse Bulldogs, worden door sommige vliegtuigmaatschappijen niet meer meegenomen. KLM en British Airways bijvoorbeeld, beoordelen dit als te risicovol voor de honden. Afgelopen juli zagen we dit filmpje met een Franse Bulldog, die de vlucht alleen maar overleefde doordat hij onderweg zuurstof kreeg.

Dan maar met de camper
Veel fokkers kiezen er tegenwoordig voor om met de auto of camper naar shows te reizen. Dat betekent voor de honden dat ze wekenlang opgesloten zitten in een kooi. Ook op de plaats van bestemming hebben ze niet veel ruimte om hun poten te strekken. De kampeerplekken die zijn ingericht voor het bezoek aan de show zijn klein, en niet toegerust om tienduizenden honden los te laten lopen.

Lijdensweg
Hondenshows zijn misschien leuke evenementen voor eigenaren, fokkers, keurmeesters en rashondenverenigingen – maar voor de honden zijn ze een lijdensweg, te beginnen met de reis ernaartoe.

Luxemburg verbood eerder dit jaar de grote najaarsshow van komende september, vanwege het leed voor de honden. Ben je het met ons eens en vind je ook dat hondenshows verboden moeten worden? Teken dan de petitie voor een verbod op hondenshows!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht