Luxemburg verbiedt grote hondenshow

In Luxemburg heeft het ministerie van Landbouw de hondenshow van de FCL (Federation Luxembourgouise) verboden.  Het evenement dat in september zou plaatsvinden kan het welzijn van de showhonden onvoldoende waarborgen, zo is te lezen op de website van het ministerie.

Hondenshows zijn slecht voor het welzijn van rashonden
Honden op hondenshows kunnen amper gewoon hondengedrag vertonen. Een hondenshow heeft ernstige implicaties voor hondenwelzijn:

  • Het transport over grote afstanden
  • De opsluiting in een kooitje
  • Het eindeloos borstelen
  • Het lopen van de hondenshow zelf
  • Harde geluiden
  • Veel vreemde honden
  • Gedwongen aanrakingen
  • Het onnatuurlijk lopen aan een strakke lijn

Als deze factoren veroorzaken veel stress bij de honden. Die stress is duidelijk terug te zien in het afwijkende gedrag van de honden bij de shows.

Hondenshows zijn slecht voor de gezondheid van rashonden
Hondenshows dragen bij aan het vergroten van inteelt binnen een ras. Met een winnende reu wordt veel gefokt. Dat zorgt voor veel nakomelingen en een afname van de genetische variatie. Om te voldoen aan de strenge rasstandaarden worden ook dieren gekruist die (direct) familie van elkaar zijn. Bovendien sluit de rasstandaard honden uit met een afwijkende vachtkleur, haarsoort of lichaamsbouw, waardoor er nog minder honden overblijven voor de genetische diversiteit.

Veel rashonden hebben daarbij last van schadelijke raskenmerken. Mopshonden en Franse Bulldogs hebben het benauwd door de te korte snuit. Duitse Herders kunnen amper nog lopen door de in de rasstandaard voorgeschreven aflopende achterhand. Sommige rassen zijn veel te dik, of zo langbehaard  dat het haar continu in de weg hangt.

World Dog Show in de RAI        
In Amsterdam in de RAI vindt in augustus de World Dog Show plaats.  Meer dan twintigduizend honden komen van over de hele wereld naar de RAI. In navolging van Luxemburg wil Dier&Recht ook een verbod op hondenshows in Nederland, te beginnen met Amsterdam. GroenLinks steunt ons voorstel en stelde al eerder vragen aan de gemeenteraad.

 

Kom jij een reclame- of media-uiting met kortsnuiten tegen? Meld het ons! Met een misvormd dier maak je immers geen reclame. Wij informeren het betreffende bedrijf over de ernstige problemen, en vragen het om geen reclame te maken met misvormde honden.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht