De koddige Mopshond is niet schattig maar ziek. Deel 5: patella luxatie

Het extreme uiterlijk van de Mopshond met zijn gedrongen bouw en korte, stompe snuit geeft veel problemen. Patella luxatie is een van die problemen.

Normaal gesproken ligt de knieschijf (patella) in een kraakbeensleuf. Bij patella luxatie schiet de knieschijf uit de sleuf en komt naast de knie terecht. Patella luxatie wordt veroorzaakt door een te ondiepe kraakbeensleuf, een te rechte stand van het been, of te ruime kniebanden.

Moeilijk lopen door losse knieschijven
Op het moment dat de knieschijf uit de sleuf schiet, zakt de hond door zijn pootje. Als dat af en toe gebeurt (en de knieschijf dus ook weer terugschuift), zie je in het lopen van de hond op die momenten een hupje. In veel gevallen blijft de knieschijf langer naast de knie zitten, en hinkelt je hond de hele wandeling. Patella luxatie komt meestal aan beide knieën tegelijk voor, wat het lopen voor de hond ontzettend moeilijk maakt.

Door het heen en weer schuiven van de knieschijf ontstaat er artrose, en dat is bijzonder pijnlijk. In het laatste stadium van de aandoening schuift de knieschijf niet meer terug op zijn plek. Er is dan forse slijtage aan de knie ontstaan.

Een pijnlijke operatie
Het is mogelijk om ervoor te zorgen dat de knieschijven op hun plek blijven, maar daarvoor moet je hond een pijnlijke (en dure) operatie ondergaan. Ook de herstelperiode na de operatie is niet zonder ongemak.

Beter dan het probleem op deze wijze oplossen, is het voorkomen ervan! En dat houdt in: een hond fokken met de juiste lichaamsverhoudingen.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht