De Engelse Bulldog: fitte kruising versus showhond

Als dierenartsen van Dier&Recht bezochten we het evenement Hond2017 om de neuzen te inspecteren van kortsnuiten. We schrokken van de resultaten: vrijwel alle Engelse Bulldogs hadden geen neuslengte en gesloten neusgaten. Maar wonder boven wonder liepen we één Engelse Bulldog tegen het lijf met een echte neus en open neusgaten. 

Georganiseerd door de Raad van Beheer
In december 2017 vond in de Amsterdamse RAI het grootste hondenevenement van Nederland plaats: Hond2017. Dier&Recht bezocht de show om te onderzoeken of er sinds de start van het Fairfok-plan van de Raad van Beheer iets is veranderd aan het uiterlijk van de Engelse Bulldog. En meer specifiek: om te onderzoeken of de showhonden fatsoenlijk konden ademhalen – door open neusgaten.

De Engelse Bulldogs die uitkwamen in de show, bleken totaal geen neuslengte te hebben, en vrijwel gesloten neusgaten. Hoe ze een leven lang moeten eten en ademen was ons een raadsel.

Een Engelse Bulldog, maar dan ánders
Na het zien van al die zieke honden, liepen we aangeslagen door de RAI. En toen was er een verrassing. Plotseling stonden we oog in oog met een hond die – we moesten echt twee keer kijken – óók een Engelse Bulldog bleek te zijn. Deze hond had zowaar een redelijke neus met open neusgaten waar hij goed door kon ademen, en geen overdreven lange onderkaak. Zijn baasje legde uit hoe het zat.

Lief en vrolijk karakter – en één en al levenslust!
De eigenaresse was gevallen voor het leuke karakter van de Engelse Bulldog, en ze wilde dolgraag zo’n hond hebben. Na enig onderzoek, besefte ze echter dat een Bulldog met een zuivere Engelse stamboom een leven lang problemen zou ervaren met eten, ademen en lopen. Ze koos daarom voor een kruising: de moeder van haar hond was half Engelse Bulldog en half Boston Terriër. Daardoor had haar hond een normalere bouw en een langere snuit.

Ze vertelt: 'Met James kan ik meedoen met behendigheidstraining, allerlei leuke parcoursen lopen. En hij kan uren mee naar het strand!’ Voor haar hond is dit alles geen lijdensweg maar puur plezier. Hij heeft geen ademproblemen (hem hoor je echt niet snurken tijdens het lopen), eet normaal en loopt als een gezonde hond. Kortom: we zagen één brok levenslust!

Zo kan het dus ook. 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht