Het Mopshondencafé: één grote verzameling benauwde honden

Een benauwde mopshond

Op vrijdag 29 januari voerden dierenartsen van Dier&Recht in Amsterdam actie bij het pop-up PUG-café omdat ze bezorgd zijn over de gezondheidsproblemen van de Mopshond. Om 10:00 uur arriveerden ze, geheel in stijl, met de dierentaxi.

Mopshondenfans zoeken elkaar op
Het pop-up PUG-café in café De Ruyschkamer is een driedaags evenement voor liefhebbers van Mopshonden. De dierenartsen van Dier&Recht zijn niet blij met dit initiatief. De ‘hondenliefhebbers’ dragen indirect bij aan een hoop dierenleed.

Schattig – maar benauwd
Mopshonden hebben door hun veel te korte snuit en hun gedrongen bouw last van een groot aantal aandoeningen. In het Mopshondencafé blijkt opmerkelijk genoeg dat veel eigenaren hiervan op de hoogte zijn. Zij vertellen over de ademnood van hun hond, weten dat ze niet goed tegen warmte kunnen en in sommige gevallen moest hun hond zelfs een zware operatie ondergaan om weer adem te krijgen.

Vrijwel alle Mopshonden hadden het benauwd
Onze dierenartsen constateerden dat bijna alle honden zelfs zonder inspanning geluid maakten. Dit snurken is een duidelijk signaal van een belemmerde ademhaling. Bij veel honden past de tong zelfs niet meer in de bek en op het beeldmateriaal is duidelijk te zien hoe enkele honden hijgen met een vreemd omhoog gekrulde tong.

Populariteit door media-aandacht
Ondanks al deze aandoening worden Mopshonden steeds populairder omdat ze veel aandacht krijgen van de media, in reclames en bij evenementen zoals het PUG-café. Het koddige uiterlijk wordt als schattig gezien en daarom worden de honden veel gebruikt in films en op televisie. In een aantal landen is het al verboden om reclame te maken met kortsnuitige honden en in veel andere landen trekken dierenartsen aan de noodklok.

Kennis leidt hopelijk tot verandering
Veel eigenaren zijn dus wel degelijk op de hoogte van de vele medische aandoeningen waar Mopshonden mee kampen, maar het grote publiek weet vaak van niets. Voor hen zijn Mopshonden gewoon schattige hondjes waar je lekker mee kunt knuffelen. Het was dan ook goed dat mede dankzij ons persbericht Hart van Nederland, Telegraaf, Omroep Max, AT5 en RTL aanwezig waren bij het evenement. Toch zien we ook in deze registraties dat sommige media vooral oog blijven houden voor de schattige aspecten en niet of nauwelijk aandacht besteden aan de achterliggende problematiek. Het blijft blijkbaar lastig om te onthouden dat die schattige, snurkende hoofdjes gepaard gaan met heel veel dierenleed.

In het beeldmateriaal van de media is het snurken van de mopshonden goed te horen. Vrijwel alle Mopshonden snurken omdat de luchtpijp bijna volledig is afgesloten door het gehemelte. Elke ademteug kost moeite. In de onderstaande video kun je goed zien hoe weinig zuurstof sommige honden krijgen.

 

 

 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht