De koddige Mopshond is niet schattig maar ziek. Deel 4: chronische ademnood

Het extreme uiterlijk van de Mopshond veroorzaakt veel problemen. Een van de ernstigste problemen is ademnood als gevolg van het brachycefaal obstructief syndroom. De korte stompe snuit en de korte dikke nek zijn de belangrijkste oorzaken.

Brachycefaal obstructief syndroom (BOS)
Door zijn te korte snuit kan de Mopshond bij het ademen niet genoeg lucht in zijn longen krijgen. MRI-beelden illustreren het duidelijk: de overdreven grote slijmvliesplooien (een gevolg van ruimtegebrek in de schedel) zitten in de weg. Ze belemmeren de luchtwegen: hangen in de bek, voor de luchtpijp, in de keel en in de neusholten. Dit zorgt ervoor dat de lucht moeilijk de longen in kan. Daar komt bij dat de honden vaak een te kleine of te slappe luchtpijp hebben, die dichtklapt bij het inademen. In veel gevallen zijn ook hun neusgaten te nauw. Dit alles zorgt voor extreme vormen van ademnood, en dat is te horen aan het snurken.

Korte neus, dikke nek en overgewicht vergroten de kans op BOS
Uit Engels onderzoek in 2015 is gebleken dat er een sterk verband bestaat tussen neuslengte en het optreden van BOS: hoe korter de neus, hoe groter het percentage dieren dat lijdt aan BOS. Ook kwam naar voren dat nekomvang en gewicht een rol spelen. Hoe groter de nekomvang, hoe groter de kans op BOS. Ook overgewicht blijkt de kans op BOS te vergroten. De dikke Mopshond met zijn korte, brede nek en zeer korte snuit staat boven aan de lijst van honden die lijden aan BOS.

Fokkers en baasjes, neem verantwoordelijkheid
Het is de morele en wettelijke plicht van de (toekomstige) hondeneigenaar zich goed te informeren en een hond te kiezen met een gezond uiterlijk. Ook fokkers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en dieren fokken op basis van welzijn en gezondheid, zoals de wet voorschrijft. Uiterlijk interesseert de dieren geen zier. Het is zuur en onbegrijpelijk dat de hedendaagse Mopshond zo zwaar moet lijden als gevolg van mensenwensen.

De koddige Mopshond is niet schattig maar ziek. Deel 5: patella luxatie.

 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht