De koddige Mopshond is niet schattig maar ziek. Deel 1: oogproblemen en huidplooi-ontstekingen

Het extreme uiterlijk van de Mopshond met zijn korte, stompe snuit en rimpelige kop geeft veel problemen. Huidplooi-ontstekingen en problemen met de ogen bijvoorbeeld.

Huidontstekingen in de neusrimpel
De rimpel die over de neus loopt, is een van de uiterlijke kenmerken die beschreven staan in de rasstandaard van de mopshond. Deze verplichte huidplooi veroorzaakt jeukende, pijnlijke ontstekingen. Vaak is het nodig om de rimpel operatief te laten verwijderen door een dierenarts.  

Oogproblemen
Diezelfde huidplooi veroorzaakt oogproblemen doordat haartjes van de plooi in het oog prikken; het hoornvlies raakt geïrriteerd en vaak zelfs beschadigd. De overtollige huid op de kop zorgt voor naar binnen krullende oogleden, ofwel entropion. Ook dit veroorzaakt oogproblemen, vaak in de vorm van ontstekingen en pijnlijke zweertjes.

De overdreven ronde vorm van de kop zorgt weer op een andere manier voor narigheid: de oogkassen zijn te ondiep waardoor de ogen uitpuilen. Dit maakt de ogen erg kwetsbaar. Bovendien passen de oogleden vaak niet helemaal over de ogen, waardoor deze te droog worden.

Door middel van operaties zijn deze problemen vaak wel te verhelpen. Uiteraard is dat belastend voor de hond, en een flinke aanslag op de portemonnee van het baasje.

Sinds 2014 verboden
De Nederlandse wet Besluit Houders van Dieren, artikel 3.4 bepaalt dat men niet mag fokken met gezelschapsdieren op een wijze die het welzijn of de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen schaadt. Uiterlijke kenmerken die leed veroorzaken, worden met name genoemd in dit wetsartikel.

Deze wet is al sinds juni 2014 van kracht. Zuur en onbegrijpelijk dat de hedendaagse Mopshond nog steeds zo moet lijden. En dan te bedenken dat deze problemen een gevolg zijn van mensenwensen. Als we de Mopshond nu eens zijn snuit zouden teruggeven...

De koddige Mopshond is niet schattig maar ziek. Deel 2: moeilijke bevalling

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht