Voorzitter rashondenvereniging Franse Bulldogs in opspraak

Franse Bulldog

Het journalistieke platform Follow the Money wijdt een lang artikel aan de kennel De La Parure van de familie Van Raamsdonk. Victor van Raamsdonk is ook voorzitter van de HBC, de rashondenvereniging voor Franse Bulldogs die zich met hand en tand verzet tegen een normaler uiterlijk voor deze zieke dieren.

Het huidig fokbeleid leidt tot grote gezondheidsproblemen onder de Franse Bulldogs. De dieren hebben een platte snuit, waardoor ze slecht kunnen ademhalen, geen staart en daardoor hernia, bolle ogen met chronische oogaandoeningen, enzovoort. Zowel de HBC als de Raad van Beheer voor de kynologie (de koepelorganisatie van rashondenverenigingen) willen de huidige rasstandaard waarin het uiterlijk voorgeschreven is, echter zoveel mogelijk intact laten. Dat komt niet als een verrassing want de Franse Bulldogs van De La Parure winnen veel prijzen op hondenshows. Met hun mismaakte uiterlijk worden ze gekozen als ‘mooiste hond van de show’. De kennel verdient daardoor flink geld met het fokken van deze honden. En dat levert voor de Raad weer omzet op aan stambomen als er gefokt wordt met de honden van De la Parure. Het komt betrokkenen dan ook goed uit dat Van Raamsdonk een door de Raad aangestelde keurmeester is die bepaalt welke honden winnen. Iets gezondere Franse Bulldoggen met een normale en minder platte snuit maken dan ook geen schijn van kans bij deze hondenshows. Zo houdt het circuit zichzelf in stand, ten koste van de honden.

Uit het artikel blijkt bovendien dat de Van Raamsdonks valsheid in geschrifte plegen met foktoelatingen en vaccinatieboekjes. Daarnaast zouden zij hun honden slecht behandelen en hun positie binnen de HBC misbruiken voor eigen doeleinden. Dat is de Raad van Beheer nooit opgevallen. Los daarvan zijn er nog veel meer signalen dat de Raad van Beheer ongewenste of zelfs onrechtmatige activiteiten verdoezelt. Klachten van andere fokkers worden door de Raad van Beheer afgewimpeld ten gunste van goede relaties als Van Raamsdonk. Hoe wil de Raad van Beheer, met fokkers en keurmeesters als Van Raamsdonk, ooit een succes maken van Fairfok, het programma om rashonden weer gezond te maken? Collega’s noemen bij Van Raamsdonk zelfs de term ‘Unfairfok.’ De familie Van Raamsdonk heeft vooralsnog niet gereageerd op het artikel. We zijn benieuwd waar dit gaat eindigen.

Bekijk hier een eerdere uitzending van Tros Radar over de Franse Bulldog met Van Raamsdonk. 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht