De kleine Chihuahua, groot in ziektes: moeilijke bevalling

Chihuahuapup

De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Jarenlang is geselecteerd op het bolle, appelvormige hoofd, dat niet meer in verhouding staat tot het kleine, compacte lichaam. Dit zorgt voor veel bevallingsproblemen bij de Chihuahua.

Recent Engels onderzoek heeft aangetoond dat een keizersnede bij één op de drie bevallingen noodzakelijk is om de pups geboren te laten worden. Veelal wordt een keizersnede al bij de dierenarts ingepland voordat de bevalling begonnen is.

Het compacte lijf van de moeder en het grote hoofd van de pup
In de rasstandaard van de Chihuahua is als uiterlijk kenmerk het compacte lijf opgenomen. Het bekken is kleiner dan de rest van het lichaam en dit geeft problemen bij de bevalling; het grote, appelvormige hoofd van de pup, ook opgenomen in de rasstandaard, past niet door het nauwe bekkenkanaal van de moeder.

Verboden
Artikel 3.4 van Besluit houders van dieren bepaald dat men niet mag fokken als de voorplanting van de honden niet op natuurlijke wijze kan plaatsvinden, wat het ontzettend vreemd maakt dat de Chihuahua als ras nog bestaat.

Kom jij een reclame- of media-uiting met kortsnuiten tegen? Meld het ons! Met een misvormd dier maak je immers geen reclame. Wij informeren het betreffende bedrijf over de ernstige problemen, en vragen hen om geen reclame te maken met misvormde honden.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht