De kleine Chihuahua, groot in ziektes: misvormde schedel

Chihuahua

De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Er is doelbewust gefokt op het hele kleine lichaam met een afwijkende appelvormige schedel. De abnormale lichaamsverhoudingen zorgen voor veel erfelijke afwijkingen, zoals onder andere afwijkingen in de overgang van hoofd naar schedel.

In Finland is recent een grote groep willekeurig gekozen Chihuahua’s onderzocht op het voorkomen van syringomyelie (SM), chiari malformatie (CH) en aanverwante afwijkingen die Cranio Cervical Junction Abnormalities (CCJ) genoemd worden. Bij CH en CCJ zijn de verhoudingen tussen schedel en hersenen niet goed. Door de verkeerde verhoudingen kan er syringomyelie ontstaan: met vloeistof gevulde hersenholtes. Deze afwijkingen zijn verantwoordelijk voor ernstige hoofdpijn- en nekpijnaanvallen, of continue zeurende pijn.

Uit het onderzoek blijkt dat 100 procent van de Chihuahua’s afwijkingen heeft bij de overgang van de schedel naar de nek, en dus lijdt aan CM en/of CCJ. Van de onderzochte honden had 38 procent SM op het moment van de MRI-scan.

Klachten
Van de totale groep onderzochte dieren had 87 procent van de dieren een of meer van onderstaande klachten:

  • overmatig krabben in het nek- en oorgebied (zonder aanwezige oorontsteking);
  • bij aaien of aanraken van de kop overmatig krabben in nek- en oorgebied;
  • veelvuldig wrijven van de kop tegen de grond of bank of andere oppervlakken;
  • blaffen of janken zonder aanwijsbare reden;
  • overgevoeligheid van de nek en rug bij aanraken;
  • aangepaste lichaamshouding om pijn te verminderen (bijvoorbeeld een lagere houding van de kop);
  • lopen met een dronkenmansgang;
  • zwakte bij lopen en algemene zwakte.

Hoofdpijnvrij
Er kan worden geconcludeerd dat hoofdpijn en nekpijnklachten niet uitsluitend voorkomen bij Chihuahua’s met SM, maar ook bij Chihuahua’s die alleen CM of CCJ hadden. Dit geeft aan dat bij toekomstige fokprogramma’s een screening op SM geen oplossing is op (hoofd)pijnvrije dieren. Verregaande maatregelen zijn nodig om de dieren zo snel mogelijk van hun hoofdpijn te verlossen. Misschien is een fokverbod wel de beste optie.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht